In memoriam Boris Kacic

U svojoj 93. godini, prošli petak oko podne, točno u uru kad bi se inače po najvećem zvizdanu uputija iz Bellevuea put Labuda, partija je na onaj svit naš dugogodišnji član, šjor Boris Kačić. Nikad se nije istica po funkciji u klubu, s kojim je bija skoro vršnjak, ali svi ćemo ga pamtit po vedrini, dobroti i nebrojenim nastupima na Labudovim regatama, pretežno na Mrduji. Premda nije osvaja pehare ka najbrži i najbolji u skupini, redovito ih je dobiva ka član najstarije posade ili najstariji učesnik Mrduje. Zadnji svoj nastup na Mrduji odradija je u svojoj 91. godini, odnosno na 84. Mrdujskoj regati održanoj 2015. godine, kad je u pratnji svoga unuka za kormilom drvenog kutera Larusa, po buri uspješno okrenija Mrduju i nasmija se u kameru.

Adio naš dragi šjor Boris!

Postira 2017

U subotu u Postirama na otoku Braču održana je 8. Regata ol Postirske Fjere. 31. jedrilica se pojavila na startu ispred Postirske luke. Start u 13 sati pokazao se kao pun pogodak organizatora jer odmah nakon starta je zapuhalo ugodnih 5-10 čvorova maestrala koji je omogučio ugodno jedrenje na ruti od Postira, preko plutače ispred Omiša, oko kardinalne oznake ispred Dugog Rata do Supetra i nazad u Postira. Najbržim se pokazala jedrilica Full Pelt Ante Antunovića iz JK Split ispred Oveloada također iz JK Split te naše Janske X Tonija Smeredelja koji je ujedno i osvojio drugo mjesto u skupini 1. Za JK Labud još su nastupili: Fugu, Damir Kraljević, ukupno 8. i 3. u grupi. Quaka, Goran Martinović, ukupno 9. i 1. u grupi, Janska II, Srđan Ninčević, 11. i 4. u grupi, Whisper, Željka Kuzmanić, 19. i 3. u grupi, Bob'n'Rock Jere Vidović, 24. i 3. u grupi, Mareta, Denis Nenadić 26. i 8. u grupi. Čestitamo!
Rezultati

One ORC worlds2017

Ovog tjedna se u Trstu održavalo Svjetsko prvenstvo u klasi krstaš prema premjeru ORC. Regatu je obilježio slab vjetar do 10 čvorova na granici regularnosti za odvijanje plovova. U klasi C nastupala je jedrilica One vlasnika Karla Kureta te je nakon osam održanih plovova zauzela 21. mjesto u konkurenciji 50 jedrilica iz cijele Europe.


Rezultati

TorboleRSX20172

Ovaj tjedan na talijanskom jezeru Lago di Garda jedreno je Svjetsko prvenstvo za klasu RSX u juniorskoj kategoriji. U konkurenciji cura naša Palma Čargo zauzela je 21. mjesto u konkurenciji 40 cura iz cijelog svijeta. U konkurenciji momaka do 17 godina Rocco Hrvoj zauzeo je 16. mjesto odnosno ukupno 81. mjesto u konkurenciji 98 jedriličara. Odjedreno je ukupno 8 plovova za cure i momke. Od Hrvata nastupio je još i Luka Rožić iz JK Trogir i regatu završio kao 85. u muškoj konkurenciji. Našim jedriličarimo želimo sretan povratak kući.
Rezultati

TorboleRSX20171

Nakon dva dana muke danas se ipak pojavio povoljan vjetar te su odjedrena tri plova za momke i cure u klasi RSX za juniore. U konkurenciji cura Palma Čargo zauzima ukupno 20. mjesto danas 17.,23.,32., a u konkurenciji momaka Rocco Hrvoj je ukupno na 75. mjestu odnosno 15. do 17 godina. Danas je u cilj ulazio 23.,43.,34.
Rezultati

Foto: Robert Hajduk

TorboleRSX2017

Na Svjetskom prvenstvu klase RSX za juniore koje se ovaj tjedan jedri na jezeru Garda točnije u Torboleu, započela su jedrenja. Nažalost po jedriličare u dva dana odjedren je samo jedan plov, a da stvar bude gora predvečer je udarila nevera sa vjetrovima preko 60 čvorova i porušila stalke dasaka i opreme. Naši jedriličari su prošli "samo" sa slomljenim perajama ali za sutra bi trebali imati nove. U jedinom plovu Palma Čargo je zabilježila 13. mjesto ali zbog brzopletosti dobila je jedan dodatni bod te se trenutno nalazi na diobi 13. i 14. mjesta. Rocco Hrvoj u svojoj grupi je ušao 44. te je trenunto na 86. mjestu.
Rezultati

Neno Kiel20172

Današnjim plovom za odličja završena je regata u Kielu. Nenad Bugarin osvojio je treće mjesto dok je Josip Olujić regatu završio na petom mjestu. Valja napomenuti da je ovo Nenadova prva medalja od nedavnog prelaska u seniorsku konkurenciju. Od samog početka plova Nenad i Norvežanin Pedrersen su se izdvojili na vrhu. Svoju prednost su zadržali do kraja te je trebalo vidjeti kako će prvi i drugi iz kvalifikacija završiti ovo jedrenje. Vodeći uoći plova za odličja Šveđanin Salminen završio je na osmom mjestu što mu je u konačnici donijelo četvrto mjesto a Estonac Karpak sa petim mjestom završio je kao pobjednik. Drugi je tako postao Pedersen, a treći Nenad. Drugi naš predstavnik Josip Olujić plov za odličja završio je na devetom mjestu. U klasi Finn osim dvojice "Labudaša" nastupio je i Milan Vujasinović iz JK Split te u konačnici zauzeo šesto mjesto. Čestitamo cijeloj ekipi!
Rezultati

Neno i Josip Hyeres 2017

Uoči medal race-a Josip i Nenad imaju jednaki broj bodova na četvrtome mjestu, a samo ih bod dijeli od trećeg mjesta. Sutra se jedri ispred marine organizatora gdje je vjetar vrlo promjenjivog smjera te po takvim uvjetima ni vodeći nisu neuhvatljivi. Uoči medal race-a u vodstvu je Šveđanin Max Salminen sa 11 bodova prednosi ispred našeg dvojca. Danas je ponovno bio vjetroviti dan sa vjetrom oko 20 čvorova. Odjedrena su tri plova. Sretno našim jedriličarima u borbi za odličja! Start je u 10:45
Rezultati

Josip EP 2017

Nestabilno vrijeme sa mnogo oblaka i vjetra ipak je omogučilo četiri jedrenja u dva dana na regati Kieler Woche iz serije EUROSAF Champions Sailing Cup-a. Nakon ukupno šest jedrenja Josip Olujić je na trećem mjestu dva boda ispred Nenada Bugarina.
Evo što nam je nakon današnjeg jedrenja izjavio trener Tonči Antunović: Danas vjetrovito i hladno, vjetar od 20 do 25 čvorova. Prvu regatu se Neno prevrnuo kad je bio treći i od tog trenutga dalje jedrio loše. Josip kao vino, kako je regata trajala bio je sve bolji i bolji.
Rezultati

Neno Kiel20171

Po vjetru od osam čvorova odjedrena su prva dva plova za klasu Finn. Nenad Bugarin je odlično otvorio regatu sa dva druga mjesta te se trenutno nalazi na drugom mjestu ali sa istim brojem bodova kao i prvoplasirani Estonac Karpak. Josip Olujić je 12. danas 5. i 21. Sutra su u planu dva plova. Prognoza i nije baš obečavajuća.
Rezultati