cro spi_i_kuba_kopnoDragi prijatelji i kolege jedriličari, dragi Labudaši, s velikom čašću i ponosom, pod zastavom voljenog kluba odjedrio sam dvije trećine planiranog puta oko svijeta. I nakon 40000 nautičkih milja jedrilica Dora se nije umorila, Atlantik pa Pacifik, a evo sada i Indijski ocean pružili su nam velika zadovoljstva uz nova saznanja i iskustva s okusom neke druge morske soli. Svakom novom miljom prema zapadu, prema kući pojačava se nostalgija, mirisi i okusi Dalmacije sve su intenzivniji jer zov doma ipak je jači od zova dalekih mora i obala.

cro_spi_i_kuba_kopnoU prostorijama Jedriličarskog kluba Labud u srijedu, 15.06.2011. s početkom u 19.30 sati, Leo Lemešić će održati predavanje o prvoj dionici jedrenja oko svijeta projekta „Sharedreams jedrima oko svijeta“ od Splita do Charlestona.
Na predavanju su dobrodošli svi koji žele makar na kratko otputovati u dalek i mnogima  nepoznat svijet.
Dora_spinakerU društvenim prostorijama J.K. LABUD u utorak 18.01.2011. godine, s početkom u 18.30 sati, premijerno je održana jednosatna foto i video prezentacija sudjelovanja Labudovih članova, Marina Lemešića, Lea Lemešića i Ede Vujnovića na regati preko Atlantika. Podsjećamo kako su oni pobijedili u svojoj skupini B te bili ukupno treći od 249 jedrilica sudionika regate. Labudov klupski kafić je bio ispunjen zainteresiranim prijateljima, članovima kluba, a prisutna je bila i cijela Uprava JK Labud, kao i članovi obitelji Lemešić. Moderator prezentacije je bio Edo Vujnović, a na projekcijskom platnu su se izmjenjivale serije fotografija sa video materijalima. Tako smo vidjeli pripreme za start regate, dio ugođaja na samoj regati i prelaska Atlantika te najzanimljiviji dio dodjele pokala kada su Edo i posada na bini zasvirali i zapivali "Jer ja sam skitnica...". Na foto i video prezentaciji bio je prisutan veći dio posade s jedrilice Dora koja je sudjelovala na regati ARC ATLANTIC RALLY FOR CRUISERS -  Grand Canaria to Santa Lucia.  Posebno je dirljiv bio trenutak kada se tijekom prezentacije s drugog kraja svijeta "uživo" prisutnima obratio i Leo Lemešić putem Skype-a. U komunikaciji koja je trajala skoro 10 minuta izmijenjeno je mnoštvo informacija i još više toplih riječi kako je i običaj među prijateljima koji se nisu dugo čuli.
Podsjećamo kako je ova regata ujedno i dio plana četverogodišnjeg putovanja nazvanog PROJEKT SHAREDREAMS - SAIL THE WORLD, koje je osmislio i pokrenuo Leo Lemešić. Prisutni članovi kluba i zainteresirani prijatelji više od sata nakon prezentacije su se zadržali u ugodnom druženju u klupskim prostorijama, komentirajući svoje viđenje ove jedinstvene morske avanture.
thumb_leo_lemesic_2Joj, sram me bilo, već je srijeda, a ja ni slova nisam napisao. Krajnje je vrijeme, a i zaželio sam se "pera". U zadnji čas promijenili smo odluku i umjesto u Fuengirolu za koju je netko u almanahu koji koristimo napisao najružnije mjesto na svijetu zamijenili Marbellom, odnosno jednom od najekskluzivnijih marina u Mediteranu, Puerto Benusom. Iako smo pristali u kasnim večernjim satima naši domaćini Iskra i Sergije Krešić dočekali su nas u marini i razgovor je potrajao dugo u noć. Da za sutradan nije dogovoren obilazak Malage vjerojatno bi jutro dočekali u iznimno ugodnoj atmosferi i druženju sa Krešićima.

Pratite poziciju Lea i ''DORE'' na LINKU
Devet uri ujutro, 4 milje od Palma de Malorce. U daljini razvijena jedra Sea Clouda (dobro nam poznatog jedrenjaka iz Jadrana) koji je za slijedeću destinaciju isto odabrao Palmu. Nakon Cagliarija di mi tu i Claudovci. Jedrili smo prvo prema Menorci, oni za nama. Kako smo shvatili da smo malo u deficitu sa vremenom, a i mladici bi izašli u subotu navečer u život, najbolji otok u Mediteranu za provod u ovo doba godine je Malorca. Sorry Menorca, bit će prilike, Hans( u Spanjolskoj Hose) i El Arenal ovog puta imali su jače karte.

Kuda plovi DORA pratite preko ovog LINKA
Lako je obecati, ali nije bas lako ispuniti obecanje o redovitom pisanju. Kad mi se ucini da ce obaveza biti manje i da je preda mnom jedan mirniji dan nesto novo iskoci. U Cagliariju su nam se pridruzili Mira i Zlatko, Drzo koji je malo na brodu, malo na poslu u Zagrebu, pa cesto ne znam kad sastavljam gvardiju jeli ga brojim ili ne i moj otac Marino. Suzana i nas dobri duh Vedran vratili su se svojim kucama.

DORA_polazak_split16.10.2010. Subota navečer, Cagliari, Sardinija , konačno sam našao malo vremena za napisati koju riječ. Teško je shvatljivo, ali ploveći i jedreći imam mnogo više vremena nego u portu. Skupe se poslovi koje treba odraditi i kako dan započne tako i završi, radno. Druga je stvar što popravci po brodu meni dođu više kao slobodne aktivnosti.Vratimo se na Usticu (otok sjeverno od Palerma) koju smo prošli u utorak rano ujutro oko 6.00 sati. Lagani vitar s krme, more 1-2, motor vrti svoje, autopilot radi, posada spava, a ja guštam u prvim zrakama sunca.
Prolazeći pokraj Ustice na Blackberryu sam još jednom pogledao prognozu. Biti će tijekom noći prolazna nevera, a danju istočnjak pa jugoistočnjak. Oko 08.30 posada je već budna, doručkujemo i po prvi put dižemo genaker. Čista krma, stavljamo tangun i stabiliziramo brod, vitar varira od 13 do 20 čvorova, komentiramo kako bi spinaker zlata vrijedio.

DORA_polazak_splitLeo Lemešić i posada Dore napreduju dalje, nakon šta su se prebacili do Italije, obišli su i petu i prste čizme, ostavili Mesinski prolaz i nastavili dalje Tirenskim morem prema Sardiniji.
Kako i gdje Dora plovi možete pratiti na SPOT trackeru Sharedreams - sail the world