Točno u 11 sati kako je i bilo zakazano startalo je 11. izdanje "Povratka otpisanih". Na startu se susrelo 6 drvenih jedrilica požmarile krštenice koje su usprkos udarima vjetra i ostalim nedaćama sretno i bez prijavljene štete doplovile do svog odredišta. Natjecanje je bilo zanimljivo. Bura koja nas je ispratila iz Splita skrenula je na levanat stalno mijenjajući svoj intenzitet. Pred Bračom nas je dočekalo uzburkano more (refleksi noćne bure made in Vruja). U vratima vjetar ponovno skreće na buru koja pojačava na udare do 28 čv. Prve četiri posade ulaze u razmaku od nekih 5 minuta. Podatak koji dovoljno govori o intenzitetu jedrenja i dinamici na regatnom polju.
Posljednje dvije jedrilice u cilju čekali smo još nekih 45 minuta. Nakon cilja kud koji mili moji. Neki su morali bilježiti prolaze, zagrepčani su iskoristili gužvu za prvo jesenje kupanje, Pave i Deni su pohitali prema Stomorskoj kako bi naštimali instrumente za feštu. Saracenu se, kako i dolikuje gusarima izgubio svaki trag.
Nedjelja je osvanula umivena jesenjim suncem kako to i dolikuje klasičnom terminu Mrdujske regate. Ni traga drami jučerašnjih bofora. Čista idila onih predratnih bonaca "Babljeg ljeta". Krenula je flota polako milivši prema punti Gomilice u potrazi za zapadnjakom koji nije iznevjerio.
Podario nas je s nekih 10 - 12 čvorova. Što bi se reklo taman za guštat, a ne patit. Naš je Pave ostvario značajnu prednost. Izgledalo je kako njegovu lidersku poziciju nitko nije u stanju ugroziti. Ali umor neprospavane noći zbog neplaniranog gostovanja u Stomorskoj odnio je danak. Lapsa se prikrala s leđa i u zadnjim metrima pred ciljem pretekla Papillon upisavši tako svoju drugu pobjedu. Bravo dečki! Svi ostali za novu će šansu morati pričekati iduću epizodu "Povratka otpisanih" čije je emitiranje za godinu gospodnju 2010. pod velikim znakom pitanja. Naime neki od ključnih aktera čini se zahtijevaju pogoleme honorare nespojive s njihovim glumačkim umijećem. Govorka se čak i o preuzimanju projekta od strane jedne "of shore" kompanije hercegovačkih korijena. Živi bili pa vidjeli!

Rezultati