• Viška regata
 • Viška regata
  79. VIŠKA REGATA
  SPLIT – VIS – SPLIT
  13. – 15. listopada 2023.
  Oglas regate

  ON LINE PRIJAVE OD 30.09.2023. na stranici SPLITSKI FESTIVAL JEDRENJA https://www.regata.hr/prijava-regate/

ORC pobjednik 2023

Pobjednik Viške regate brod All For One, a titula najbržeg pripala je Polet Furiosu

Akvatoriji Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis ovaj vikend bili su kulisa najprestižnijeg krstaškog jedriličarskog spektakl u Hrvatskoj
Split, 15. listopada 2023. - Startom podno Viškog Hosta u 9.00 sati, u kojem je sudjelovala flota od 170 brodova i više od 1.500 jedriličara, započelo je finale 79. Viške regate, trodnevnog, najpopularnijeg i najprestižnijeg krstaškog jedriličarskog spektakla s hrvatske strane Jadrana, a od ove godine ujedno i kulminacija Splitskog Festivala Jedrenja.
Ukupni pobjednik i pobjednik 79. Viške regate po ORC premjeru je brod All For One s kormilarom Karlom Kuretom iz JK Labud, Split. Titula najbržeg broda regate ove je godine pripala Polet Furiosu također iz JK Labud.
Uzbudljivo je bilo na moru u nedjelju, trećeg dana 79. Viške regate, kada su pod jedrima ispunjenim refulima juga, krstaši krenuli prema Dioklecijanovom gradu udaljenom 29 nautičkih milja. Dinamiku je pojačao vjetar koji je snažnije zapuhao tek trećeg dana i ubrzao ovu dionicu, tako da je prvi u cilj u Splitu uplovio Molo Longo Tuttatrieste, JK Galeb iz Kostrene uz kormilara Bojana Gregu, već u 12 sati 29 minuta i 42 sekunde. Drugi je Polet Furioso JK Labud, Split sa kormilarom Nikolom Deškovićem u 12:40:35, a treći je Outsider, JK Orsan, Dubrovnik uz kormilara Vedrana Kosovića 38 sekundi kasnije, u 12:41:14.
Regata je započela u petak, 13. listopada, s odgođenim startom zbog nedostatka vjetra. Iz istog razloga planirana ruta je skraćena te je Viška krenula podno Šolte ispred uvale Livka, umjesto sa Sustipana. Prva je do cilja ove etape Viške dojedrila posada Polet furioso uz kormilara Nikolu Deškovića iz splitskog Labuda, koju su projedrili za tri sata i 56 minuta. Po realnom vremenu drugi je liniju cilja prošao maxi krstaš Toto Travel skipera Maria Hrvoja iz JK Trogira i to minutu i pol iza Poleta. Treća je u Višku valu uplovila posada slovenskog broda Generali kormilara Sama Žvana iz kluba Mariborčanka.
Regatu kojom većina posada zatvara ljetnu sezonu jedrenja, u petak su dočekali brojni Višani od predstavnika Grada Visa, Turističke zajednice Visa, tvrtke Gradina do učenika i profesora Srednje škole Antuna Matijašević Karamaneo. Nakon iscrpljujućeg jedrenja po jakom jesenskom suncu i gotovo bez vjetra, umorni jedriličari baterije su napunili uz poznati Viški pašta fažol i kolače, koje su pripremili učenici. Također se moglo kušati sipu i bob uz pokoju čašu Crljenka, u organizaciji Kaštelanskog Klastera ZORA.
Drugi dan događanja na Visu, obilježila je atraktivna regata na trapez polju unutar luke Vis koja se ove godine jedrila po slabom jugu sa startom ispred Prirova. Jedrilo se u dva kruga prema hotelu Tamaris na rivi, pa u smjeru Kuta i Češke vile te natrag do Prirova i svjetionika. Jedrilo je deset posada razvrstanih u dvije grupe, u prvoj je slavio tim JK Marina Kaštela Scorpio s kormilarom Filipom Babićem, a u drugoj ekipa Code X sa sjevera Jadrana, iz kluba Nerevin Čavle pod kormilarom Darkom Hajdinjakom.
Tradicionalni doček jedriličara i završetak regate, podno splitskog Sustipana, na ACI-jevom mulu, obilježen je uručenjem pokala najbržem brodu regate po jedrenom vremenu. Obzirom da se Viška jedri i u OPEN i ORC razvrstanju, svim prvoplasiranim posadama nagrade su dodijeljene na svečanom proglašenju pobjednika u 20 sati na platou JK Labud u Uvali baluni. Za sve sudionike i goste zabava se nastavila uz nastup rock-grupe Little sister.
Ove su godine po prvi puta pod nazivom Splitski Festival Jedrenja objedinjene najprestižnije i najpopularnije regate, koje u razdoblje od sredine rujna do sredine listopada organiziraju na području Splita i Dalmacije, uključujući Višku i Mrduju. Za iduću jesen organizatori najavljuju još bogatiji program za sve stanovnike i goste Splita i Visa, kao i sudionike ovih regata.
Viška regata, najprestižniji je krstaški jedriličarski spektakl na hrvatskoj strani Jadrana, i jedna od najstarijih u Europi, Već 79. godina Viška regata privlači najbolje hrvatske i europske jedriličare označujući svojevrstan kraj ljetne jedriličarske sezone, odnosno posljednji jedriličarski izlazak na more prije zime. Jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis. na ruti od Splita do Visa i natrag. Organizator Viške regate je JK Labud, Split u suradnji s gradom Visom, TZ Vis, Gradina Vis i hotelom Issa Vis. Direktor regate je Ante Mlikota.
Splitski Festival Jedrenja se od ove, 2023. godine, po prvi puta pojavljuje kao jedinstvena cjelina koja objedinjuje najznačajnije jedriličarske manifestacije u Splitu tijekom rujna i listopada: Labud Classic, Mala Mrduja, Startup Europe regata, te Mrduju i Višku regatu. Nositelj projekta je Jedriličarski klub Labud Split.
pobjednik 2023 open
 Photo: Cropix
 
Rezultati