84Mrduja4a

Jedrilica Anadora sa skiperom Matom Arapovom iz JK Labuda, pobjednik je 84. izdanja Mrdujske regate, najstarije i najmasovnije regate krstaša na Jadranu.
Brodu, vlasništvo Marijana Hanžekovića, trebalo je 4:27,30 sati da projedri zadanu rutu od 22 nautičke milje, od startne linije podno splitskog Sustipana pa okret oko otočića Mrduje u Splitskim vratima, između otoka Brača i Šolte, te nazad u Split.
A možemo slobodno reći kako je ovo bilo jedno od najneizvjesnijih regata do sada budući je itekako „šaralo" na regatnom polju, startalo se po slaboj buri, dio flote koji je otišao pod Šoltu „uhvatio" je i maestral, oni drugi pod Brač su upali u bezvjetricu, pa je prvi Mrduju okrenuo brod Full Pelt Ante Antunovića iz JK Splita.
No ta se prednost brzo „istopila", i prvi se punte Brača „dokopao" mali brod Arhimed kormilara Lovre Peovića iz dubrovačkog Orsana. Raz bure ipak su prvi spremni dočekali Anadora i posada maxi jurilice Molo Longo Tuttatrieste skipera Rajka Kujundžića iz riječkog kluba Galeb.
U „tisnoj" utrci do ciljne bove Anadora je ujedrila prva, 37 sekundi ispred Riječana. Treće mjesto se piše brodu Marina Kaštela, skipera Joška Berketa, koji i dalje drže epitet rekordera Mrduje (2013. su postavili najbrže vrijeme od 2:09 sati).
- Taktika je danas odlučila, ali i strpljenje kada smo „zadili" u bonaci. Treća pobjeda Anadore na Mrdujskoj regati itekako raduje, pa samo možemo reći kako smo svi zadovoljni – koncizan je Mate Arapov, kormilar pobjedničke posade u kojoj je jedrio i legendarni rukometaš Petar Metličić.

84Mrduja anadora

Mate Arapov na kormilu Anadore pobjednik je 84 Mrdujske regate. Čestitamo! Evo i prvih 10 brodova u cilju:

1. Anadora    15:27:30

2. Molo Longo Tuttatrieste    15:28:07

3. Marina Kaštela   15:29:52

4. Bare V     15:37:14

5. Black Mystery  15:38:40

6. Shining Umago Maxi 15:38:57

7. Full Pelt    15:41:45

8. Arhimed   15:47:10

9. Mozak     15:47:45

10. Južni Vjetar  15:47:58

Do 16:25 u cilju u Splitu zabilježeno je 25 jedrilica dok je 156 jedrilica okrenulo Mrduju

Pomoćni prolaz Mrduja -rezultati

MRDUJA OGLAS2

Na startu Mrdujske regate sutra će ispred splitske gradske luke startati 185 jedrilica podijeljene u 15 grupa. Očekuje se u početku slab vjetar promjenjivih smjerova, a popodne se očekuje bura.
Startna lista po grupama

marina kastela

- Spremamo se, namištamo novu đenovu, a posada miri kilograme! - brzo nam je referirao pripreme uoči posljednjih sati pred start 84. Mrdujske regata, najstarije utrke krstaša na Jadranu, Joško Berket, vlasnik broda "Marina Kaštela". Jedrilice koja s ponosom nosi epitet rekordera Mrduje, jer njihovo vrijeme od 2:09,51 sati, koliko im je trebalo 2013. godine za projedriti 22 nautičke milje od Splita oko Mrduje i nazad, je do sada najbrže! A hoće li pasti novi rekord, pitali smo naravno i Berketa, čiji brod uz Shining Maxi Umago, slovi kao favoriti i za novu pobjedu.

- Uvijek vam mi jedrimo za trijumf, za prvo mjesto. No kada idete na Mrduju, taj plasman i nije toliko bitan. Tri su, naime, bitne stavke zbog kojih se mora naći na startu ove najmasovnije regate. Prvo, sudionik si, dio priče stare 84 godine, dio si povijesti. Drugo, još kada si favorit onda je ta odgovornost još i veća. A treće nositi epitet rekordera ove regate, itekako je ponos, ogroman ponos – zbori nam kapetan Berket, otkrivajući kako im i najava subotnje prognoze odgovara:

- Bit će nešto bure, i naš glavni protivnik Shining će jurnuti put Mrduje, no naša prednost je jedrenje u orcu, pa ćemo vidjeti tko ove godine slavi....

trijumf 17 godina

Listajući stare novine, "Slobodnu Dalmaciju" od prije tridesetak godina, još jedan prekaljeni jedriličar, sada jedrar , Stjepan Marinović popularni Fila, poslao nam je izvještaj iz daleke 1987. godine. Jedrila se tada 56. Mrdujska regata i pobjedu u floti od 96 brodova sa 380 jedriličara odnijela je mlada posada na jedrilici Lethe IV, splitskog kluba Labud. Naime, njih petorica i to svi redom 17-godišnjaci, slavili su pobjedu u konkurenciji itekako iskusnih morskih vukova. Ovog puta je mladost trijumfirala i golobradi momci sa skiperom Nikom Jerković su se popeli na postolje uzeti taj pokal koji prestiž znači.