mrduja web1

Otočić Mrduja krasi Splitska vrata, uživajući u ulozi spajanja, a ne razdvajanja dvaju Splitu najbližih otoka, ali i svih ljudi kojima regatni ugođaji ostaju u najljepšem sjećanju. Od listopada davne 1927. godine, po uzoru na čuveni America's Cup koji se u početku jedrio oko otoka Wihgta, labudaški oci na inicijativu konta Tona Pavlovića usmjerili su po prvi put pramce svojih sedam jedrilica ka Mrduji...

(Korištena fotografija iz knjige u pripremi "Biblioteke hrvatskog jedrenja")

publika na startu

U fešti jedara 89. Mrdujske regate tradicija je sudjelovat, ali lipo je i podržat tradiciju prateći je s kopna.
Stoga, kao i dosadašnjih godina, u stotinama znatiželjnih pogleda, s oduševljenjem Vas očekujemo da ispratite jedrilice u utrci do otočića Mrduja.
Kako će sve jedrilice, njih 152, doploviti direktno na start, više od milje duga startna linija, protegnut će se od ulaza u Splitsku luku pa sve do iza Sustipana, te vjerujemo kako će i ovogodišnja vizura na startu biti impresivna očaravajuća nezaboravna.
Sačuvajmo tradiciju.

prognoza 03.10.2020

 
Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta koje meteorolozi najavljuju za ovu subotu, Regatni odbor je donio odluku kako se start 89.Mrdujske regate pomiče na rezervni termin 4.10. u nedjelju u 11 sati. 
Ova odluka je donesena već danas, kako bi se izašlo u susret i olakšalo planiranje dolaska na regatu jedriličarima iz drugih mjesta i gradova, a i kako bi se smanjio rizik za sve sudionike. 
Ujedno se zahvaljujemo svima koji su se već prijavili i podsjećamo kako je potrebno preuzeti broj u regatnom uredu još sutra, petak 02.10.2020., od 08 do 18 sati.
Podsjećamo također kako neće biti masovnih okupljanja, ni sastanka kormilara uoči starta, a ni dodjele pokala nakon jedrenja. Nagrade će najbolji preuzeti naknadno.
Svi ćemo se sastati na startu, svaka posada će na svom brodu, na svojoj palubi, zajedriti, uživati, oploviti oko Mrduje te proći ciljnu liniju i svatko će put svog domicilnog kluba i veza.
Sve u cilju čuvanju našeg zdravlja, ove godine okupljanja i druženja po kojima je, osim po masovnosti Mrduja poznata, jednostavno - nema! Nadamo se da će tako biti samo ove godine.
 
 

OGLAS REGATE                 pdf button  89.Mrdujska regata OGLAS

1. ORGANIZATOR

JK «LABUD» , Uvala Baluni 9, 21000 Split

Tel / fax ++385 21 398-583

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ; www.jklabud.hr

2. PRAVILA

Pravila jedriličarskih natjecanja 2017-2020 (RRS)

WS Posebni propisi sigurnosti za regate Kategorije IV.

Pravilnik HJS-a o registraciji i verifikaciji u jedrenju

Pravilnik HJS-a o reklamiranju

Službene obavijesti Regatnog odbora i organizatora koje će biti oglašene najmanje 2 sata prije početka regate. Obavijesti mogu mijenjati Upute za regatu.

Jedriti će se po «OPEN» sustavu razvrstanja prema dužini preko svega

Upute za jedrenje prevladavaju u slučaju nesuglasja između navedenih pravila.

Ovaj oglas za regatu

Upute za regatu

3. POSEBNA PRAVILA

Izuzima se prva rečenica Regatnog pravila 51(RP) WS «pomični balast». Dozvoljava se uporaba pomične kobilice i balasnih tankova.

Prilikom obavljanja pomenutih radnji zabranjeno je koristiti pumpe koje za svoj rad koriste      

pogonski motor povezan propelernom osovinom. Također je zabranjeno prazniti balasne tankove preko ispusta na krmi krstaša i tako ostvarivati poriv.

Sve jedrilice moraju imati porivni unutarnji ili vanbrodski motor.

Za vrijeme regate ne smiju biti postavljena sidra na vrhu pramca, a vanbrodski motori ne smiju biti postavljeni na krmi broda s «nogom motora» u vodoravnom položaju.

Svi natjecatelji ispod 16 godina starosti moraju nositi pojaseve za spašavanje za vrijeme trajanja regate.

4. REKLAMIRANJE

Regata je kategorije C, prema Dodatku 1 (RP) WS Kodeksu reklamiranja.

Sve jedrilice dužne su istaknuti reklamu sponzora regate, te startni broj ukoliko je dodijeljen od organizatora.

Jedrilice koje ističu reklamu svog sponzora moraju imati dopuštenje nacionalnog saveza.

5. PRAVO SUDJELOVANJA

Pravo sudjelovanja:

Jedrilice jedno trupci čija duljina preko svega (LOA) prelazi 5.50 metara.

Pravo mogu imati jedrilice kraće od 5.50 metara (LOA), ukoliko Regatni Odbor da posebnu suglasnost za nastup

Nemaju pravo sudjelovanja:

jedrilice više trupci, olimpijske klase i slične jedrilice koje su preinačene, te one jedrilice koje ne udovoljavaju minimalnim propisima sigurnosti za regate IV. Kategorije.

Jedrilice sa trapezima

6. ISPRAVE

Potrebno je priložiti Plovidbenu dozvolu/ Upisni list/ Svjedodžbu plovila  bez čega prijava nije valjana.

7. PODJELA U SKUPINE I STARTNINA

 • Svi učesnici 89.Mrdujske regate oslobođeni su plaćanja startnine.

SKUPINA

DULJINA PREKO SVEGA

MEGA

Preko 24,01m

SUPER MAXI

19,01m – 24,00m

MAXI

16,01m – 19,00m

0

13,51m – 16,00m

1

12,01m – 13,50m

2

11,11m – 12,00m

3

10,26m – 11,10m

4

9,41m – 10,25m

5

8,46m – 9,40m

6

7,71m – 8,45m

7

7,11m – 7,70m

8

6,46m – 7,10m

9

5,50m – 6,45m

10

VINTAGE preko 9.41m

11

VINTAGE 5,50m – 9,40m

12

CLASSIC preko 9,01m

13

CLASSIC 5,50m – 9,00m

CLASSIC RAZRED - Krstaši izrađeni od drva stariji od 40 godina, dužine preko svega od 5,5 do 19,0 metara. Mjerodavna je dužina preko svega upisana u Plovidbenu dozvolu, ili Svjedodžbu o sposobnosti jahte za plovidbu. Trup krstaša može biti izrađen isključivo klasičnom (kalafatani madiri) ili letvičastom metodom. Krstaši koji se prijavljuju za CLASSIC razred ne smiju svojim izgledom odstupati od izvornog nacrta, što znači da  nisu naknadnim preinakama bitno izmijenili izvornu vanjsku formu trupa. Materijal izrade jarbola, booma, tanguna i pramčanog kosnika može biti drvo ili aluminij. Oputa jarbola može biti izrađena isključivo od čeličnih pletenih sajli konstrukcije 1x19, ili pak 7 x 19 niti. Krstaši ove skupine smiju koristiti  isključivo jedra izrađena od tkanog poliester platna (Dacron-woven polyester), ili pak od najlona ako se radi o spinnakerima. Gennakeri i code zero jedra nisu dozvoljena. 

VINTAGE RAZRED - Krstaši izrađeni od stakloplastike, čelika, aluminija, šperploče ili pak drva (za slučaj kada je trup izgrađen dijagonalnom ili stich&glue metodom)  stariji od 30 godina, dužine preko svega između 6,0 i 19,0  metara. Mjerodavna je duljina preko svega upisana u Plovidbenu dozvolu.

8. IZMJERA DUŽINE PREKO SVEGA ( LOA)

Dužina preko svega ( LOA ) mjeri se između dva vertikalna pravca koji prolazi kroz krajnje točke trupa krstaša, koja isključuje kormilo, tangun, baštun, ogradu, platforme i ostala pomagala koja izlaze iz trupa jedrilice.

Ovakva dužina preko svega se uzima kao mjerilo za određivanje po skupinama, a prihvaća se dužina trupa jedrilice koja je upisana u zadnju svjedodžbu ORC – Club / IMS. Vlasnik ili kormilar

jedrilice potpisom na prijavi za regatu upisuje dužinu preko svega, u dobroj vjeri, poštujući pravilo 69 (RP).

Prihvatljivo odstupanje od deklarirane dužine preko svega može iznositi + 50 mm.

  

9. PREMJERAVANJE

Sve jedrilice ako to zahtijevaju mogu biti premjerene od strane Organizatora. Premjeravanje se vrši u lučici JK»Labud». Vrijeme premjeravanja će se dogovoriti sa takmičarima a najkasnije do 12.00 h petak, 02.10.2020.

10. RUTA REGATE

Regata će se jedriti na ruti: SPLIT – oko otočića MRDUJA – SPLIT oznaka 1– SPLIT cilj.

Duljina rute je 22 nautičke milje.

11. PRIJAVE
Prijave isključivo on-line preko: http://www.jklabud.hr/mrdujska-regata
najkasnije do: ČETVRTKA 01. listopada 2020. u 24:00 sati.

Startna lista će biti oglašena na službenoj web stranici kluba i/ili fb stranici regate najkasnije 2 sata prije starta regate.

12. RADNO VRIJEME REGATNOG UREDA

Regatni ured biti će dostupan on line komunikacijom na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili SMS/ wap/viber na broj +385 99 2159713.

13. PROGRAM REGATE

Petak, 02.listopada 2020. – objava uputa na web stranici kluba

Subota, 03.listopada 2020. - zajednički start za sve skupine u 11.00 h

                                              - objava rezultata regate

Nedjelja, 04.listopada 2020. – rezervni dan

14. UPUTE ZA REGATU

Upute za jedrenje biti će oglašene na web stranici regate najkasnije u petak,02.10.2020.

15. ODREĐIVANJE REDOSLJEDA

Redoslijed će se odrediti po jedrenom vremenu.

16. ODGOVORNOST

Svaka jedrilica i svi natjecatelji sudjeluju u regati na vlastitu odgovornost. Vlasnik ili njegov predstavnik moraju poduzeti mjere osiguranja i pokriti sve rizike uključivši i one prema trećim osobama.

Organizator, Regatni odbor i suci otklanjaju svaku odgovornost za moguće štete ili nezgode natjecatelja, jedrilica ili trećih osoba, bilo na moru ili kopnu prije, za vrijeme i poslije regate, ili od posljedica proizašlih od same regate. Činom kada Regatni odbor prihvati prijavu za regatu pojedine jedrilice, ne znači da je prihvatio odgovornost za njenu sigurnost za vrijeme regate.

Dužnost je i odgovornost vlasnika, njegovog predstavnika ili skipera jedrilice da su brod, jarboli, jedrilja, motor i oprema u dobrom stanju te moraju upoznati posadu s mjerama sigurnosti na jedrilici tj. posada mora biti upoznata gdje se nalaze sredstva spašavanja i kako se njima rukuje. Odgovornost je vlasnika jedrilice, njegovog predstavnika ili kormilara ocijeniti mora li neki član posade nositi pojas za spašavanje tijekom trajanja regate. Osobe ispod 16 godina i djeca dužni su nositi pojas za spašavanje tijekom trajanja regate. Pravo i odgovornost je svake jedrilice odlučiti se startati, nastaviti jedriti ili povući se iz regate.

17. PROSVJEDI

Prosvjedi koji se ulažu prije ili poslije regate ( najkasnije jedan sat nakon prolaska jedrilice prosvjednika kroz cilj ) predaju se uz pristojbu od 300.00 Kn, koja se vraća ako je prosvjed dobiven. U slučaju prosvjeda na premjer jedrilice troškovi premjeravanja naplatit će se onoj strani koja je prosvjed izgubila.

18. NAGRADE ZA PLASMAN U REGATI

 • Najbrža jedrilica regate dobiva:

- pehar u trajno vlasništvo i

- prijelazni pehar na čijem se postolju upisuje pobjednik.(pehar ostaje u vitrini «JK «Labud»)

 • Drugo plasirana jedrilica bez podjele u skupine dobiva pehar.
 • Treće plasirana jedrilica bez podjele u skupine dobiva pehar.
 • Trofej « Inž. Žarko Dešković » najbržoj jedrilici koja se natječe za JK «Labud» prijelazni pehar na koji se upisuje ime pobjednika a čuva se u vitrini JK «Labud», pobjednik dobiva tanjur plaketu u trajno vlasništvo.)
 • Prvoplasiranom krstašu u svakoj skupini (bodovno)
 • Drugoplasiranom u skupini od najmanje 6 krstaša (bodovno)
 • Trećeplasiranom u skupini od najmanje 9 krstaša (bodovno)
 • Nagrada za najbržu jedrilicu do Mrduje
 • Nagrada za fair play – posljednja jedrilica regate

19. NAGRADA ZA SUDJELOVANJE U REGATI

 • Nagrade brončani, srebreni i zlatni jubilej (vidi rubriku «Rekorderi po broju sudjelovanja»)
 • Nagrada povelja za pet godina vjernosti regati
 • Zlatni prsten „MRDUJA“

 

ORGANIZATOR

 

Split 14.09. 2020.

Dragi jedriličari, prijatelji i članovi kluba.
Polako ulazimo u završnicu pred „Labudov mjesec jedrenja“.
Oglasi naših regata su pripremljeni no zbog Covid situacije u stalnom smo kontaktu kako sa županijskim stožerom i stožerom grada Splita tako i sa domaćinima Viške i Labud Classic regate. Stoga vas molimo, za još malo strpljenja, do objave oglasa.
89.Mrdujska regata predviđena je za termin 03.10.2020. U njenoj dugoj tradiciji od 1927. do danas nije se održala samo za vrijeme 4 godine drugog svjetskog rata. Jasno je da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo Covid te i ove godine odjedrimo rutu od Splita do Mrduje i natrag. Vjerujemo da on line komunikacijom to možemo što smo pokazali i organizacijom Komiške regate koja je bila prva regata nakon proljetnog lockdown-a.
Želja nam je da naš fokus bude isključivo jedrenje, uz obavezno izbjegavanje svih oblika masovnog okupljanja i fizičke blizine. Razmišljamo da, u vrijeme održavanja regate i neposredno prije, klupske prostorije budu zatvorene, te izostavimo sastanak kormilara kao i svečano proglašenja pobjednika. I naravno, očekujemo vašu pomoć.
Što se pak Viške regate tiče, iznimno je velika vjerojatnost da će se regata skratiti za jedan dan, te će njen termin biti od 17 do 18. listopada 2020. (umjesto najavljenog 16-18.10.2020.)
Bile bi to nove normalne regate sa nadom da ćemo ih vidjeti samo ove godine.
Još jednom svima zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.
Do novih informacija #ostanimodgovorni.