Posjet gradoačelniku

Uoči naše i vaše Mrdujske regate gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamjenik Antonio Kuzmanić te voditelj Odsjeka za sport Igor Maretić danas su se susreli s predsjednikom  Žarkom Deškovićem i direktorom Mrdujske regate Damirom Skelinom. Grad Split cijeni vrijednosti koje naš klub njeguje od svog osnutka i pružiti će potporu na sve načine u njegovanju tradicije.

https://www.split.hr/clanak/uoci-murdujske-regate-i-mjeseca-jedrenja-susreli-se-celnici-grada-i-jk-labud

 

 

U suradnji sa klasom Melges 24, petak, dan prije tradicionalne “Mrduje“ rezerviran je za posebno kreiranu rutu u Bračkom kanalu.
Stanovnici Splita, Stobreča i Podstrane, te njihovi gosti moći će uživati u vještini posada i ljepoti jedrenja u jedrilicama MEGLES 24.
U želji da promoviramo nove atraktivne trendove u jedrenju koji imaju sve više poklonika, ove će se posade kako smo već naveli natjecati kako u petak, tako i na samoj 90.Mrduji u subotu u posebnoj skupini, a jedriti će po HJS pravilima za tu klasu.

Za ovu je priliku objavljen i poseban Oglas Mrduja Melges .

S vraćanjem „šušura“ druženja, pisme i spize na plato Labuda, vraćaju se i prigodne majice kao poklon svakom skiperu koji prijavi sudjelovanje na 90.Mrdujskoj regati. I ne samo to, od ove godine kreirano je više vrsta majica 90.Mrduje. Tako da će iznimno za ovogodišnju 90. Mrdujsku regatu osim jedne majice koja im pripada po zaključenoj prijavi, svi oni skiperi koji prijavu i uplatu kotizacije obave zaključno sa 20.rujnom 2021., na poklon dobiti još jednu ali u drugoj boji, kako bi imali komplet za uspomenu na ovu 90.Mrduju.

plavazelena
Ovogodišnja jubilarna "90.Mrdujska regata" najavljuje se i kao Festival jedrenja u Splitu. 90.Mrduja će se kao i do sada jedriti za sve nagrade, te uz sva pravila koja su vrijedila i do sada ( start ispred gradske luke, okret oko otočića Mrduja i cilj podno Sustipana), dok će neke skupine imat će cilj na okretu kod otočića Mrduje i znatno jednostavnija pravila.
Prijave se već sada mogu vršiti on-line putem http://www.jklabud.hr/mrdujska-regata . Start za sve sudionike 90. Mrdujske regate - Festivala jedrenja u Splitu je 02.listopada 2021. u 11 sati , rezervni dan je nedjelja, 03.listopada 2021

 mrduja web1

Otočić Mrduja krasi Splitska vrata, uživajući u ulozi spajanja, a ne razdvajanja dvaju Splitu najbližih otoka, ali i svih ljudi kojima regatni ugođaji ostaju u najljepšem sjećanju. Od listopada davne 1927. godine, po uzoru na čuveni America's Cup koji se u početku jedrio oko otoka Wihgta, labudaški oci na inicijativu konta Tona Pavlovića usmjerili su po prvi put pramce svojih sedam jedrilica ka Mrduji...

(Korištena fotografija iz knjige u pripremi "Biblioteke hrvatskog jedrenja")

publika na startu

U fešti jedara 89. Mrdujske regate tradicija je sudjelovat, ali lipo je i podržat tradiciju prateći je s kopna.
Stoga, kao i dosadašnjih godina, u stotinama znatiželjnih pogleda, s oduševljenjem Vas očekujemo da ispratite jedrilice u utrci do otočića Mrduja.
Kako će sve jedrilice, njih 152, doploviti direktno na start, više od milje duga startna linija, protegnut će se od ulaza u Splitsku luku pa sve do iza Sustipana, te vjerujemo kako će i ovogodišnja vizura na startu biti impresivna očaravajuća nezaboravna.
Sačuvajmo tradiciju.

prognoza 03.10.2020

 
Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta koje meteorolozi najavljuju za ovu subotu, Regatni odbor je donio odluku kako se start 89.Mrdujske regate pomiče na rezervni termin 4.10. u nedjelju u 11 sati. 
Ova odluka je donesena već danas, kako bi se izašlo u susret i olakšalo planiranje dolaska na regatu jedriličarima iz drugih mjesta i gradova, a i kako bi se smanjio rizik za sve sudionike. 
Ujedno se zahvaljujemo svima koji su se već prijavili i podsjećamo kako je potrebno preuzeti broj u regatnom uredu još sutra, petak 02.10.2020., od 08 do 18 sati.
Podsjećamo također kako neće biti masovnih okupljanja, ni sastanka kormilara uoči starta, a ni dodjele pokala nakon jedrenja. Nagrade će najbolji preuzeti naknadno.
Svi ćemo se sastati na startu, svaka posada će na svom brodu, na svojoj palubi, zajedriti, uživati, oploviti oko Mrduje te proći ciljnu liniju i svatko će put svog domicilnog kluba i veza.
Sve u cilju čuvanju našeg zdravlja, ove godine okupljanja i druženja po kojima je, osim po masovnosti Mrduja poznata, jednostavno - nema! Nadamo se da će tako biti samo ove godine.
 
 

Dragi jedriličari, prijatelji i članovi kluba.
Polako ulazimo u završnicu pred „Labudov mjesec jedrenja“.
Oglasi naših regata su pripremljeni no zbog Covid situacije u stalnom smo kontaktu kako sa županijskim stožerom i stožerom grada Splita tako i sa domaćinima Viške i Labud Classic regate. Stoga vas molimo, za još malo strpljenja, do objave oglasa.
89.Mrdujska regata predviđena je za termin 03.10.2020. U njenoj dugoj tradiciji od 1927. do danas nije se održala samo za vrijeme 4 godine drugog svjetskog rata. Jasno je da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo Covid te i ove godine odjedrimo rutu od Splita do Mrduje i natrag. Vjerujemo da on line komunikacijom to možemo što smo pokazali i organizacijom Komiške regate koja je bila prva regata nakon proljetnog lockdown-a.
Želja nam je da naš fokus bude isključivo jedrenje, uz obavezno izbjegavanje svih oblika masovnog okupljanja i fizičke blizine. Razmišljamo da, u vrijeme održavanja regate i neposredno prije, klupske prostorije budu zatvorene, te izostavimo sastanak kormilara kao i svečano proglašenja pobjednika. I naravno, očekujemo vašu pomoć.
Što se pak Viške regate tiče, iznimno je velika vjerojatnost da će se regata skratiti za jedan dan, te će njen termin biti od 17 do 18. listopada 2020. (umjesto najavljenog 16-18.10.2020.)
Bile bi to nove normalne regate sa nadom da ćemo ih vidjeti samo ove godine.
Još jednom svima zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.
Do novih informacija #ostanimodgovorni.

 

proglasenje

Pobjednik 88. Mrdujske regate je je WAY OF LIFE, skiper GAŠPER VINČEC koji je prvi okreuo Mrduju i prvi prošao kroz cilj podno Sustipana u 15.57.02 sati, što znači nakon gotovo 5 sati regatavanja.

Start regate označio je gradonačelnik Krstulović Opara  u 11.00 sati. Vjetar nažalost većini nije dao priliku za natjecateljsko regatavanje. 

Mrduja je ove godine, bila idealna za maxi krstaše, lagane toliko da jedino oni mogu jedriti po principu, koliko vjetra, toliko čvorova. Mate Arapov na svojoj Fatamorgani 2 u Split je stigao drugi uz gotovo sat vremena zaostatka, a treće mjesto dopalo je crnogorsku posadu i brod SHINING MM sa kormilarom Milošom Radonjićem.

Jedrilica „Green paper“ sa dolaskom u cilj na Mrduji u vremenu 14.38.53 prvi je u  „Mrduja Festival mora“ kojem se pridružila još samo jedna jedrilica.

Na kraju regate, do 18.30 sati na cilj u Split stiglo je samo 12 brodova.

Iako je prijava bilo vise, na startu 88. izdanja najpoznatije i najbrojnije hrvatske regate pojavila su se 162 broda. Pamtićemo je po slabašnom, ili nikakvom vjetru.

Rezultati regata

Rezultati festival

cilj split

Ciljnu liniju u Splitu prva je prošla jedrilica Way of life u 15:57:02 .
Morski bolid koparske registracije sa kormilarom Gašperom Vinčec okupio je hrvatsku posadu u sastavu Josip Olujić, Luka Radelić, Boro Konj, Mario Novak, Anđela de Michielli Vitturi, Srđan Cicarelli, Mislav Olujić i singapurca Ryan Lo.
Druga u cilj ulazi jedrilica Fatamorgana 2, (16:49:17), iz JK Mornar, za kormilom Matom Arapov dok je treća uplovila crnogorska posada Shining MM za ćijim je kormilom bio Miloš Radonjić  (17:23:20).
U Split je do vremenskog ograničenja u 18:30 stiglo svega 12 jedrilica.