84Mrduja4a

Jedrilica Anadora sa skiperom Matom Arapovom iz JK Labuda, pobjednik je 84. izdanja Mrdujske regate, najstarije i najmasovnije regate krstaša na Jadranu.
Brodu, vlasništvo Marijana Hanžekovića, trebalo je 4:27,30 sati da projedri zadanu rutu od 22 nautičke milje, od startne linije podno splitskog Sustipana pa okret oko otočića Mrduje u Splitskim vratima, između otoka Brača i Šolte, te nazad u Split.
A možemo slobodno reći kako je ovo bilo jedno od najneizvjesnijih regata do sada budući je itekako „šaralo" na regatnom polju, startalo se po slaboj buri, dio flote koji je otišao pod Šoltu „uhvatio" je i maestral, oni drugi pod Brač su upali u bezvjetricu, pa je prvi Mrduju okrenuo brod Full Pelt Ante Antunovića iz JK Splita.
No ta se prednost brzo „istopila", i prvi se punte Brača „dokopao" mali brod Arhimed kormilara Lovre Peovića iz dubrovačkog Orsana. Raz bure ipak su prvi spremni dočekali Anadora i posada maxi jurilice Molo Longo Tuttatrieste skipera Rajka Kujundžića iz riječkog kluba Galeb.
U „tisnoj" utrci do ciljne bove Anadora je ujedrila prva, 37 sekundi ispred Riječana. Treće mjesto se piše brodu Marina Kaštela, skipera Joška Berketa, koji i dalje drže epitet rekordera Mrduje (2013. su postavili najbrže vrijeme od 2:09 sati).
- Taktika je danas odlučila, ali i strpljenje kada smo „zadili" u bonaci. Treća pobjeda Anadore na Mrdujskoj regati itekako raduje, pa samo možemo reći kako smo svi zadovoljni – koncizan je Mate Arapov, kormilar pobjedničke posade u kojoj je jedrio i legendarni rukometaš Petar Metličić.

84Mrduja anadora

Mate Arapov na kormilu Anadore pobjednik je 84 Mrdujske regate. Čestitamo! Evo i prvih 10 brodova u cilju:

1. Anadora    15:27:30

2. Molo Longo Tuttatrieste    15:28:07

3. Marina Kaštela   15:29:52

4. Bare V     15:37:14

5. Black Mystery  15:38:40

6. Shining Umago Maxi 15:38:57

7. Full Pelt    15:41:45

8. Arhimed   15:47:10

9. Mozak     15:47:45

10. Južni Vjetar  15:47:58

Do 16:25 u cilju u Splitu zabilježeno je 25 jedrilica dok je 156 jedrilica okrenulo Mrduju

Pomoćni prolaz Mrduja -rezultati

MRDUJA OGLAS2

Na startu Mrdujske regate sutra će ispred splitske gradske luke startati 185 jedrilica podijeljene u 15 grupa. Očekuje se u početku slab vjetar promjenjivih smjerova, a popodne se očekuje bura.
Startna lista po grupama

marina kastela

- Spremamo se, namištamo novu đenovu, a posada miri kilograme! - brzo nam je referirao pripreme uoči posljednjih sati pred start 84. Mrdujske regata, najstarije utrke krstaša na Jadranu, Joško Berket, vlasnik broda "Marina Kaštela". Jedrilice koja s ponosom nosi epitet rekordera Mrduje, jer njihovo vrijeme od 2:09,51 sati, koliko im je trebalo 2013. godine za projedriti 22 nautičke milje od Splita oko Mrduje i nazad, je do sada najbrže! A hoće li pasti novi rekord, pitali smo naravno i Berketa, čiji brod uz Shining Maxi Umago, slovi kao favoriti i za novu pobjedu.

- Uvijek vam mi jedrimo za trijumf, za prvo mjesto. No kada idete na Mrduju, taj plasman i nije toliko bitan. Tri su, naime, bitne stavke zbog kojih se mora naći na startu ove najmasovnije regate. Prvo, sudionik si, dio priče stare 84 godine, dio si povijesti. Drugo, još kada si favorit onda je ta odgovornost još i veća. A treće nositi epitet rekordera ove regate, itekako je ponos, ogroman ponos – zbori nam kapetan Berket, otkrivajući kako im i najava subotnje prognoze odgovara:

- Bit će nešto bure, i naš glavni protivnik Shining će jurnuti put Mrduje, no naša prednost je jedrenje u orcu, pa ćemo vidjeti tko ove godine slavi....

trijumf 17 godina

Listajući stare novine, "Slobodnu Dalmaciju" od prije tridesetak godina, još jedan prekaljeni jedriličar, sada jedrar , Stjepan Marinović popularni Fila, poslao nam je izvještaj iz daleke 1987. godine. Jedrila se tada 56. Mrdujska regata i pobjedu u floti od 96 brodova sa 380 jedriličara odnijela je mlada posada na jedrilici Lethe IV, splitskog kluba Labud. Naime, njih petorica i to svi redom 17-godišnjaci, slavili su pobjedu u konkurenciji itekako iskusnih morskih vukova. Ovog puta je mladost trijumfirala i golobradi momci sa skiperom Nikom Jerković su se popeli na postolje uzeti taj pokal koji prestiž znači.

MRDUJA OGLAS2

Na svečanom proglašenju pobjednika 84. Mrdujske regate, već tradicionalno, uručiti će se i nagrade za vjernost.

Pročitajte popis ovogodišnjih dobitnika u nastavku:

PROPOZICIJE ZA SKUPINE "ČIJA GRADNJA DATIRA PRIJE 31.12.1985." potrebno je čitati kako slijedi:

PROPOZICIJE ZA SKUPINE "ČIJA GRADNJA DATIRA PRIJE 31.12.1985."

U navedenu kategoriju (skupine 10, 11, 12 i 13) ulaze sve brodice i jahte čija godina gradnje datira

prije 31.12.1985. godine. Plovila koji zadovoljavaju gore navedeni kriterij ne moraju

striktno udovoljavati svim propisima HJS-a za regate IV kategorije, ali moraju imati opremu

propisanu od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za Područje plovidbe III a -

do 6 NM od obale.

Kolinda-Grabar-Kitarović

Odbrojavaju se dani do početka i starta 84. izdanja tradicionalne i nezaobilazne Mrdujske regate. Jedrenje do otočića Mrduje i nazad u splitsku luku, jednostavno se ne smije propustili, pa se zahuktalo i s prijavama i dobivanjem startnog broja za regatu 26. rujna, u subotu. Treba biti na toj zamišljenoj startnoj liniji podno Sustipana, biti sudionik flote preko dvjesto brodova koliko će ih i ove godine zajedriti podijeljenih u 11 grupa, sve kako bi se upisali u knjigu sudionika manifestacije koja ne nazaobilazna krajem rujna mjeseca. A trud organizatora, članova splitskog klub Labuda, prepoznaju svi. I predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović koja naglašava:

- Pozdravljam tradiciju održavanja najstarije i najmasovnije regata krstaša na Jadranu i jedne od najstarijih u Europi koja pridonosi promociji Splita i hrvatskog sporta u cjelini. Stoga mi je posebno drago priopćiti Vam, da sam prihvatila pokroviteljstvo nad ovogodišnjom 84. Mrdujskom regatom. Uz srdačne pozdrave članovima Jedriličarskog kluba Labud, uvjerena sam kako će dobru organizaciju i brižljivo pripremljeno natjecanje pridonijeti uspjehu regate.

Online predprijave biti će otvorene do danas, 22.09.2015. do 15h. Naknadne prijave zaprimat će se u društvenoj prostoriji JK Labuda u srijedu, 23. rujna 2015. od 10.00 do 15.00 sati, četvrtak, 24. rujna 2015. od 10.00 - 13.00 i od 16.00 – 20.00 sati i u petak, 25. rujna 2015. od 09.00 – 20.00 sati.

Također napominjemo da brod treba imati valjanu vinjetu za godinu 2015. te priložiti broj vinjete. Ukoliko brod ne posjeduje vinjetu i ove godine nije nastupio na nijednoj regati ima pravo na gratis regatu. Obrazac HJS - pravo nastupa bez vinjete možete ispuniti na prijavi.

PROGRAM REGATE

  • Petak, 25.rujna 2015. - dolazak natjecatelja i registracija; sastanak kormilara u 20.30 h.
  • Subota, 26.rujna 2015. - zajednički start za sve skupine u 11.00 h.

Proglašenje pobjednika regate, prigodni program u 20.30 h.

  • Nedjelja, 27.rujna – rezervni dan

PRIJAVE
Prijave mogu biti upućene putem pošte, faxom, elektronskom poštom ili osobno u kancelariji Organizatora, a najkasnije do 20.00 sati 25.rujna.

 

Opširnije u Oglasu regate