thumb_komiski_pobjednikU sjeni velikih uspjeha CRO jedara na Petoj regati Svjetskog kupa održana je i dvadeseta po redu „Komiška regata“. Sudjelovalo je ukupno 44 krstaša. Regata je protekla u vrlo ležernoj atmosferi. Vremenska nam prognoza nije bila naklonjena. Prvog dana regate samo je trinaest krstaša jedreći došlo do cilja. Ostale je zaustavio zid od bonace koji se ispriječio pred Barjacima,  „zadnjoj krivini“ pred ulazak u cilj.  Nezadovoljstvo izazvano prezentiranom činjenicom, kao i „letećim startom iz Maslinice“ koji ide na ruku RO, ubrzo  je zaboravljeno. Prepustili smo se ćakulama i šetnjama uzduž i poprijeko komiške rive. Našlo se i vremena za pokoje piće ili sladoled. Nije manjkalo ni gastronomskih užitaka. Kovali su se planovi za sutrašnji program.

Subotnje je jutro obećavalo dobar provod.  Razmilili smo se uzduž i poprijeko Visa svaki sa svojom idejom. Neki su šetali, drugi su se kupali. Neki su pokušavali otkloniti tehničke probleme. Nije falilo ića ni pića. Večernji program u organizaciji vrijednih domaćina bio je na visokom nivou. Tunjevina na žaru, crni rižot, manistra začinjena plodovima mora. Potom malo pića, dvi, tri kratke ćakule da se prekrati vrijeme do početka nogometnog spektakla.

Nakon nogometa nas je uveseljavao Gego. Zabava je potrajala dugo u noć.

Kako prognoza nije obećavala dovoljno vjetra za povratak, RO je razmišljao o varijantama koje bi kako – tako regatu ipak uspješno priveli kraju. Ujutro su sve te eventualnosti napuštene zahvaljujući odluci Direktora regate. Startalo se prema programu, točno u devet sati ispred komiške luke. Iza Barjaka, flotu je dočekala friška tramuntana i poprilično uzburkano more. Prvi krstaši dolaze do Maslinice za nepuna tri sata jedrenja. Vjetar je oslabio, more se smirilo. Počela su taktička pozicioniranja prema novonastaloj situaciji. Jedni su odabrali Šoltu, drugi Čiovo. Vjetar je na brzinu zavrtio svoj uobičajeni ciklus za suncem da bi nas na posljetku obradovao zapadnjakom kojeg prognoza nije obećavala. Svi krstaši koji su startali ušli su u cilj. Prvi do cilja dolazi Angelo Rosso. Posljednja  je Jelena. Sve se to odigralo „na brzinu“, za nepun sat i dvadeset minuta.

Rezultate pogledajte na slijedećem linku.

Vezane vijesti