67. VIŠKA REGATA – UNATOĆ MOĆNOJ BURI, LOMOVIMA I PREVRTANJIMA , VIS JE OSVOJEN

Na prvoj etapi 67.Viške regate, krema hrvatskog i europskog krstaškog jedrenja uspjela u svom naumu. Usprkos moćnoj, na trenutke i olujnoj buri, u spartanaskoj bitci  na moru, uz mnoštvo lomova i ponekog jedriličara u moru, osvojen je Vis.


 

Split,15.10.2011.    Prva etapa 67.Viške regate od samog starta ispred Splitske luke, opravdala je epitet spartanskog jedriličarskog spektakla u kojem sudjeluju samo najhrabriji i najspremniji.  Iako je maksimalan odobreni broj od 150 prijavljenih jedrilica, na samom startu bio umanjen za 10-tak koji nisu isplovili, gužva na startu je bila poprilična.  Po buri od 20 čvorova  zajednički start je dan točno u 9:00 sati za oba razreda. open i orc.  Regatu nadziru brod RO Poišan i gumenjak RO na  kojem su Tonći Antunović  član RO Vedran Mandić koji su na ovoj regati u nekoliko navrata opravdali prošle godine dobivenu plavu vrcu za fair play HOO-a. 

 

Odmah nakon starta slovenski MAXI krstaš Veliki Viharnik preuzima vodeću poziciju, a svega 50-tak minuta kasnije dolazi do prvog loma jarbola i odustajanja. Jedrilica MEGAENERGIJA sa slovenskim skiperom Urošom Žvanom slomljenog jarbola napušta jedriličarsko bojno polje.

U 10.30 neposredno nakon izlaska iz Splitskih vratiju  NEMIR V, CRO 1111, legendarnog Branka Širole slomljenog jarbola također završava regatu. Kapetanijin brod Pojišan i gumenjak RO s Antunovićem za timunom uspijeva u svega par minuta biti na pomoći posadi.

Ni 10 minuta kasnije nova dojava,  jedrilica PAIKEA, CRO 1919, prevrnuta i ima ljudi u moru. Potom jedriličarska solidarnost na djelu, jedrilica Polar 2 prekida sudjelovanje u regati i prihvaća ljude iz mora. Tu je opet i gumenjak RO koji priskače u pomoć ostatku posade na Paikei. Nova dojava o prevrnutoj jedrilici dolazi s pozicije 2 NM zapadno od rta Host ispred Visa oko 11:35 sati. Poišan vozi u pomoć, a jedrilici u havariji je PAULA, SVK 077, poznatija kao BRUTAL FISH sa slovačkom posadom i našim skiperom Stjepanom Marinovićem. Prevrnutoj jedrilici koja je ostala bez kormila već je  priskočio gumenjak RO, a nakon pružene pomoći , montirali su vanbrodski motor i nastavili put Visa.

Veliki Viharnik stigao prvi u cilj u Visu  u 11:40 sati, a na suncem okupanoj rivi su ga dočekali brojni Višani i gosti otoka  Visa.  Pobjednik 80.Mrdujske regate maxi krstaš Anadora prolazi ciljnu liniju kao drugi u  11:49 minuta.

U 16:33 i posljednja jedrilica prolazi ciljnu ravninu. Unatoč brojnim lomovima i prevrtanjima, nije bilo ozljeda među jedriličarima i prva etapa je uspješno privedena kraju.

Start druge etape VIS – SPLIT, ove ULTIMATE SAILLING regate,   predviđen je za  9.00 sati u nedjelju 16.10.2011.

REZULTATI PRVE ETAPE  SPLIT-VIS

OPEN

1. VELIKI VIHARNIK – JK PIRAT, kormilar Dušan Puh, 2. ANADORA – JK LABUD ,kormilar Mate Arapov, 3. CASALI – ŠK TRIGLAV, kormilar Samo Žvan

ORC

1. DAMACO – JK GALEB, kormilar Berislav Vranić,  2. ALL 4 ONE – JK LABUD, kormilar Karlo Kuret, 3. MAREUS – JK SPINUT, kormilar Krešimir Djakulović