deškovići cicarelli kup

Samo dvije minute odlučile su o tituli najbržeg broda u jedrenom vremenu 76. Viške regate koju smo ove godine, zbog Covid 19 virusa, iznimno organizirali od Splita do Starog Grada umjesto tradicionalne rute do Visa.
Iako su kao četvrti projedrili ciljnu liniju druge etape ispred Splita posada „Mareusa 3“ osvojila prijelazni pehar i titulu najbržeg broda.

Pobjednik 76.Viške regate, koji se dodjeluje jedrilici iz skupne ORC, je posada sa „Green Peppera“ iz JK Splita, kormilara Stipe Gašpića.

Ovo je druga godina kako dodjeljujemo nagradu Lukša Cicarelli kup za najuspiješniju jedrilicu po formuli računanja bodova za sudjelovanje za trima regatama u organizaciji kluba Labud.
U prijelazni pehar 2020 godine zapisan će biti Polet Furioso sa kormilarom Nikola Dešković.

Čestitamo još jednom svim pobjednicima.

Zahvaljujemo se i svima koji su sudjelovali na ovoj Viškoj regati i imali strpljenja za nas koji smo iznalazili najbolje rješenje ovogodišnjeg formata regate. Naravno, bez pomoći gradonačelnika Staroga Grada gospodina Antonia Škarpe i svih mještana koji su nam pružili iznimnu dobrodošlicu i gostoprimstvo bez svega ovog ne bi bilo. Zahvaljujemo se i Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske Županije, te svim djelatnicima nautičkog centra u Starom Gradu, na svesrdnom angažmanu na prihvatu jedrilica regate i uloženom trudu na organizaciji priveza. Posebnu zahvalu zavrjeđuje umjetnik i pasionirani jedriličar Andro Tadić – Šilo, koji je je izradio nagrade za najbolje na subotnjoj regati “Luka Pharos“.

nagrada pharos

Pobjednik 76 Viške regate
ORC
Overall

RankYacht NameSail NoTypeSkipperDR1R2Total
1 Green Pepper CRO 2186 Salona 34 STIPE GAŠPIĆ 1 2,00 1,00 3,00
2 Dubrovnik CRO 1933 Enavigo 38 DENIS VUKAS 2 1,00 3,00 4,00
3 All 4 One CRO 1727 Salona 42R KARLO KURET 2 3,00 2,00 5,00

green pepper

 

Mareus 3 - najbrza brod Pa(v)iske regate

Boat Class SailNo Club R1 R2 TOTAL
MAREUS 3 CUSTOM 36 2436 JK Split- Split 2:20:00 5:14:45 7:34:45
MOLO LONGO TUTTATRIESTE CECCARELLI 53 51 JK Galeb- Kostrena 2:31:14 5:05:47 7:37:01
POLET FURIOSO TP52 11152 JK Labud- Split 2:38:29 5:13:00 7:51:29
DUBROVNIK ENAVIGO 38R 1933 JK Orsan- Dubrovnik 2:44:59 5:18:53 8:03:52
OVERLOAD MILLENIUM 40 11745 JK Split- Split 3:03:10 5:12:51 8:16:01
BARE V MURTIC 52 3732 JK Labud- Split 2:54:58 5:24:56 8:19:54
OTTO E MEZZO FELCI 990 JK Bura- Makarska 3:05:02 5:24:36 8:29:38

Zaključene su prijave za regatu Luka Pharos na kojoj će jedriti 21 jedrilica u tri skupine.

Startna lista

Upute regata Luka Pharos

Zbog nedodstaka vjetra odjedren  je samo jedan plov. Protesta nije bilo pa objavljujemo konačne REZULTATE

prva etapa start

Rezultati

 

11:00 uspješan start  76.Viške - Paviške regate

13:20:00 Mareus 3 prvi na cilj Čestitamo kormilaru Luki Jerčiću i njegovoj posadi.

13:31:14 Molo longo tuttatrieste drugi

13:38:29 Polet Furioso treći

Pratite nas na fb stranici Viške regate

Ukoliko se vaš favorit prijavio na Kwindoo možete ga pratiti i kroz ovu aplikaciju.

Unatoč neizvjesnosti zbog covid 19 virusa, pod strogim epidemiološkim mjerama završene su on line prijave 76 Viške – Paiške regate. Sutra će se na startnu u 11 sati okupiti 93 jedrilice te krenuti, ove godine iznimno, umijesto put Visa rutom od Splita do Staroga Grada.

Tradicija održavanja subotnje regate " u portu" se nastavlja i ove godine. Ovaj put pod nazivom "Luka Pharos". Prijave za regatu će se vršiti online tijekom subote ujutro od 9 do 10 sati. Detaljne upute i sve informacije vezane uz regatu svi kormilari će dobiti na e-mail tijekom sutrašnjeg dana.

Još jedna tradicija će se primijeniti i u Paizu a to je organizirani „transfer“ gumenjakom koji će besplatno prevoziti posade brodova privezanih na području hotela Arkade i trajektne luke na rivu u Starom Gradu. Ta usluga besplatna je do ponoći uz obvezu da se odjednom prevoze minimalno 3 jedriličara. Kontakt mobitel za dogovor transfera je 099 215 9714.

Povratak za Split predviđen je u nedjelju sa startom iz Starog Grada u 9 sati.

Startna lista

I ove godine imamo MOGUĆNOST ONLINE PRAĆENJA TIJEKA REGATE U REALNOM VREMENU. Naime, uz pomoć pametnih telefona i aplikacije KWINDOO sve posade koje to žele imat će mogućnost prijave u tracking sustav te će se tako njihov put na regati moći pratiti online.
Važno je napomenuti kako ovaj sustav iako dosta precizan nije i službeni alat Regatnog odbora, pa tako, startna I ciljna linija kao ni plutače okreta, nisu mjerila kod ocjene ispravnosti starta ili ulaska u cilj pojedine jedrilice. Kao I do sada jedriličari se po ovom pitanju trebaju držati isključivo uputa Regatnog odbora.
Dodatna zanimljivost je i što će se fotografije koje posade snime i pošalju putem ove aplikacije, u realnom vremenu prikazivati na istoj poveznici, što će svima zainteresiranima omogućiti da prate tijek regate i putem interneta. Cilj korištenja ove  aplikacije je promocija jedrenja I bolja mogućnost praćenja regate od strane zainteresirane javnosti. Jedriličarima ova aplikacija pomaže da naprave analitiku jedrenja preuzimajući podatke o svom jedrenju na regati. Sva uputstva o priključenju na aplikaciju, korištenju aplikacije I korištenju analitike pronaći ćete u 
 

JK Labud web 700x343

Ne odustaje se od organizacije ovogodišnje 76. po redu Viške regate krstaša ni zbog Covid-pandemije. Uz brigu za zdravlje svih sudionika, sve ostaje isto osim – rute!

- Termin svima nama drage Viške regate s kojom većina jedriličara i završava ovogodišnju sezonu, ostao je isti. Jedrimo od 16. do 18. listopada i po već uobičajenom ritmu – petak i nedjelja su navigacijske utrke, dok je subota vrijeme za održavanje regate u portu.
- Promijenili smo odredište, te umjesto tradicionalnog navigavanja do Visa, ove godine ćemo do Hvara, preciznije u Stari Grad!
Naime, do sada je grad Vis bio suorganizator ove popularne regate, no načelnik Stožera civilne zaštite grada Visa i gradonačelnik Visa Ivo Radica mišljenja je kako se ovogodišnja Viška regata treba otkazati, zbog opasnosti od zaraze Covidom 19.
Odlučili smo zadržati tradicionalni format regate, ali na drugoj lokaciji. U susret nam je izašao Stari Grad na Hvaru uz punu podršku gradonačelnika Antonia Škarpe, te će hvarski Paiz kako mještani zovu svoj grad, svoj Pharos, biti domaćin nama jedriličarima. Zbog toga smo 76. izdanja Viške ove godine iznimno nazvali 76. Pa(V)iška regata.
Uz dopuštenje Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije,  prionuli smo novoj organizaciji regate, pa se kao i kod Mrdujske regate prijave primaju isključivo on-line, te neće biti ni sastanka kormilara a ni proglašenja pobjednika. Sve kako bi se anuliralo nepotrebno okupljanje i izbjegla ugroza zdravlja svih sudionika od corona-virusa.
- Imamo još jednu izmjenu a to je start od Splita do Starog Grada. Uobičajeno je da bude u 9 sati, no na molbu posada koje dolaze iz drugih, udaljenih destinacija, izašli smo im u susret i start je pomaknut na 11 sati. Znači petak jedrimo od Splita do Starog Grada u dužini 22 nautičke milje, u subotu je u suradnji sa domicilnim klubom „Helios” regata unutar luke kako bi i Starograđani mogli uživati u majstorijama posada, a u nedjelju je povratak za Split sa startom u 9 sati.
Dragi jedriličari, prijatelji i članovi kluba, polako ulazimo u završnicu pred „Labudov mjesec jedrenja“.
Oglasi naših regata su pripremljeni no zbog Covid situacije u stalnom smo kontaktu kako sa županijskim stožerom i stožerom grada Splita tako i sa mjestima domaćinima naših regata Stoga vas molimo, za još malo strpljenja, do objave oglasa.
Slijedom svima poznate epidemiološke situacije velika je vjerojatnost da će se 76.Viška regata skratiti za jedan dan, te će njen termin biti od 17 do 18. listopada 2020. (umjesto najavljenog 16-18.10.2020.)
Želja nam je da naš fokus bude isključivo jedrenje, uz obavezno izbjegavanje svih oblika masovnog okupljanja i fizičke blizine. Razmišljamo da, u vrijeme održavanja regate i neposredno prije, klupske prostorije budu zatvorene, te izostavimo sastanak kormilara kao i svečano proglašenja pobjednika. I naravno, očekujemo vašu pomoć.
Što se tiče 89.Mrdujske regate koja je predviđena za termin 03.10.2020., u njenoj dugoj tradiciji od 1927. do danas nije se održala samo za vrijeme 4 godine drugog svjetskog rata. Jasno je da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo Covid te i ove godine odjedrimo rutu od Splita do Mrduje i natrag.
Vjerujemo da uz pomoć on line komunikacijskih alata možemo realizirati prijave što smo pokazali i organizacijom Komiške regate koja je bila prva regata nakon proljetnog lockdown-a.
Bile bi to nove "normalne" regate sa nadom da ćemo ih u ovom formatu vidjeti samo ove godine.
Još jednom svima zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.
Do novih informacija #ostanimodgovorni.