JK Labud web 700x343

Ne odustaje se od organizacije ovogodišnje 76. po redu Viške regate krstaša ni zbog Covid-pandemije. Uz brigu za zdravlje svih sudionika, sve ostaje isto osim – rute!

- Termin svima nama drage Viške regate s kojom većina jedriličara i završava ovogodišnju sezonu, ostao je isti. Jedrimo od 16. do 18. listopada i po već uobičajenom ritmu – petak i nedjelja su navigacijske utrke, dok je subota vrijeme za održavanje regate u portu.
- Promijenili smo odredište, te umjesto tradicionalnog navigavanja do Visa, ove godine ćemo do Hvara, preciznije u Stari Grad!
Naime, do sada je grad Vis bio suorganizator ove popularne regate, no načelnik Stožera civilne zaštite grada Visa i gradonačelnik Visa Ivo Radica mišljenja je kako se ovogodišnja Viška regata treba otkazati, zbog opasnosti od zaraze Covidom 19.
Odlučili smo zadržati tradicionalni format regate, ali na drugoj lokaciji. U susret nam je izašao Stari Grad na Hvaru uz punu podršku gradonačelnika Antonia Škarpe, te će hvarski Paiz kako mještani zovu svoj grad, svoj Pharos, biti domaćin nama jedriličarima. Zbog toga smo 76. izdanja Viške ove godine iznimno nazvali 76. Pa(V)iška regata.
Uz dopuštenje Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije,  prionuli smo novoj organizaciji regate, pa se kao i kod Mrdujske regate prijave primaju isključivo on-line, te neće biti ni sastanka kormilara a ni proglašenja pobjednika. Sve kako bi se anuliralo nepotrebno okupljanje i izbjegla ugroza zdravlja svih sudionika od corona-virusa.
- Imamo još jednu izmjenu a to je start od Splita do Starog Grada. Uobičajeno je da bude u 9 sati, no na molbu posada koje dolaze iz drugih, udaljenih destinacija, izašli smo im u susret i start je pomaknut na 11 sati. Znači petak jedrimo od Splita do Starog Grada u dužini 22 nautičke milje, u subotu je u suradnji sa domicilnim klubom „Helios” regata unutar luke kako bi i Starograđani mogli uživati u majstorijama posada, a u nedjelju je povratak za Split sa startom u 9 sati.