67.VIŠKA REGATA- SNAŽNA BURA PRATILA JEDRILIČARE I PREMA SPLITU 

Na drugoj etapi 67.Viške regate, , flota krstaša prkosila buri, i bez lomova uz poneko isparano jedro. te nešto odustajanja, uspješno završila regatu u Splitu. 

Ovogodišnja 67.Viška regata od samog starta ispred Splitske luke, opravdala je epitet spartanskog jedriličarskog spektakla u kojem sudjeluju samo najhrabriji i najspremniji. Po snažnoj buri koja je regatu pratila tijekom oba plova, preko 1000 jedriličara na 140 krstaša.  osjetilo je sve užitke jedrenja u ekstremnim uvjetima.

Da podsjetimo, odmah nakon starta u petak zaredali su pozivi regatnom odboru. Počelo je s lomom jarbola i odustajanja jedrilice MEGAENERGIJA sa slovenskim skiperom Urošom Žvanom, potom nakon izlaska iz Splitskih vratiju NEMIR V, legendarnog Branka Širole također slomljenog jarbola završava regatu.  Potom se jedrilica PAIKEA prevrće i ima ljudi u moru. Gumenjak RO i jedrilica POLAR 2 priskaču u pomoć ostatku posade, a onda pred VISOM jedrilica Paula i još jedno prevrtanje, srećom ponovno bez posljedica.

Veliki Viharnik stigao prvi u cilj u Visu u 11:40 sati. Na suncem okupanoj rivi dočekali su ga brojni Višani i gosti Visa, a u 16:33 i posljednja jedrilica je prošla ciljnu ravninu. Unatoč brojnim lomovima i prevrtanjima, nije bilo ozljeda među jedriličarima i prva etapa je uspješno privedena kraju.

Issa Adria nautica se pokazala kao odličan domaćin jedrilicama, dok se za dobar provod jedriličara, pobrinula Turistička zajednica i Grad Vis, dobro pripremljenim zabavnim programom i autohtonom gastro i enološkom ponudom otoka. Subota je bila rezervirana za regatu u viškom portu, a start druge etape VIS – SPLIT, dan je točno u  9.00 sati u nedjelju. Jedrilo se po snažnoj buri koja je zadavala silne probleme jedriličarima, ali ovaj put nije bilo lomova i prevrtanja, no bilo je otkazivanja kormila, uništenih jedara i odustajanja, i to  ponajviše u Viškom kanalu gdje su uvjeti za jedrenje bili iznimno zahtjevni.    

Na vodećoj poziciji u drugoj etapi izmjenjivali su se  maxi krstaš Marina Kaštela i Veliki Viharnik. Sve od Splitskih vrata trajali su pokušaji trajnog preuzimanja vodstva od strane Velikog Viharnika koji je ipak uspio učvrstiti  vodeću poziciju i zadržati je do ulaska u cilj u Splitu.

Tako je slovenska posada na čelu s Dušanom Puhom, osim što je u oba plova prva ušla u cilj,  postala i pobjednik 67. Viške regate  po OPEN sustavu natjecanja. Dok je pobjednik po ORC-u jedrilica MAREUS s kormilarom Krešimirom  Djakulovićem.        

 

KONAČNI REZULTATI 67. VIŠKE REGATE

OPEN

1. VELIKI VIHARNIK – JK PIRAT, kormilar Dušan Puh, 2. ANADORA – JK LABUD ,kormilar Mate Arapov, 3. MARINA KAŠTELA i  3. JK MARINA KAŠTELA, kormilar Joško Berket

 

ORC

1. MAREUS  – JK SPINUT, kormilar Krešimir Djakulović.,2. JONATHAN 3 – JK Trogir, kormilar Igor Hrelja  i   3. ALL FOR ONE – JK LABUD, kormilar Karlo Kuret