68. VIŠKA REGATA KRSTAŠA – ODJEDRENA PRVA ETAPA U SKRAĆENOM IZDANJU

Trijumf Shining  Umago-maxija

Umjesto 28  nautičkih milja, prva etapa je okončana na skraćenoj ruti i to za deset milja manje koju je najbrže za tri sata i pet minuta projedrila maxi-jurilica iz Umaga sa Željkom Perovićem  za kormilom

Viska shiningShining Umago-maxi, brod kluba Fiandara 1975 iz Umaga, pobjednik je prve etape tradicionalne Viške regate krstaša  i to njenog  68. izdanja koja se jedri na ruti Split-Vis-Split. Pod palicom skipera Željka Perovića ova jurilica prva je uhvatila taj dugo očekivani vjetar i na krilima jugozapadnjaka koji je dosezao 14 čvorova u 14.05 sati ujedrila kroz cilj u višku luku.

 

 Naime, sam planirani start za petak jutro ispod splitskog Sustipana u 9 sati, zbog bonace koja je carevala splitskim akvatorijem,  je prebačen  deset milja dalje, ispred šoltanske Livke. Tako je flota od 144 broda krenula prema Visu tek u 11 sati i to poprilično praznih jedara. Samo je 2 do 3 čvora punilo jedrilje, već se i grintanje zbog manjka  vjetra čulo među posadama,  pa se flota podijelila u dva dijela očekujući uskoro i da Eol pusti barem nešto iz svoje vreće sa vjetrom.  I tako su neki tražili nadu na desnoj strani, a oni drugi na lijevoj,  i na kraju je vjetar zapuhao prvo onima podno Hvara.

   A tu je poziciju najbolje iskoristio Shining Umago-maxi, koji je samo pojurio put Visa i ostavio sve iza sebe.  Jurilica je punih jedara nakon tri sata i pet minuta ujedrila u cilj, da bi dvadeset minuta iza njih drugo mjesto u jedrenom vremenu knjižio slovenski brod Casali sa skiperom Samom Žvana iz kluba Triglav.  Treće mjesto, u onom jedrenom vremenu, piše brod Ola, skipera Tonija Bulaje iz kluba Marina Kaštela, i to  četiri minute kasnije.

   Za subotu je planirana regata u samoj viškoj luci i to s početkom u 11 sati, a odjedrit će se dva plova. No osim morskih događanja, morske vukove čeka i kopneni  happening – Otvoreno prvenstvo Visa u dugom pušenju cigara u organizaciji kluba Mareva.

   Povratak jedriličarske karavane za Split  zakazan je za nedjelju sa startom u 9 sati, a kako prema najavi će biti vjetra, očekuje se regatavanje cijele etape, u dužini od 28 nautičkih milja.

REZULTATI

   JEDRENO VRIJEME, prolaz kroz cilj: 1. Shining Umago-maxi (skiper Željko Perović, klub Fiandra 1975-Umag), 2. Casali (Samo Žvan, Triglav-Slovenija), 3. Ola (Toni Bulaja, Marina Kaštela-Kaštel Gomilica), 4. Anadora (Mate Arapov, Labud-Split), 5. Black Mystery (Saša Keković, Jugole Grakalić-Crna Gora), 6. Angelo Rosso (Ante Antunović, Split), 7. Megaenergija (Uroš Žvan, Skipper-Maribor), 8.  Marina Kaštela (Josip Berket, Marina Kaštela), 9. Eko-eko (Ivo Hajduk, Strožanac), 10. Vola vola (Bojan Božić, Mornar-Split).