68. VIŠKA REGATA KRSTAŠA – SUBOTA REZERVIRANA ZA LUKU VIS I JEDRENJE U TROKUTU

zanic-dugo-pusenje

Megaenergija najbrža, a  kapetan Žanić- najsporiji!

Flota od dvadeset jedrilica ogledala se u dva plova i to po tramontani od 12 čvorova gdje su u jedrenom vremenu najbrži bili Slovenci iz mariborskog kluba Skipper – A dok je trajala regata i nadmetanje u brzini, dotle su desetorica veličanstvenih imali natjecanje u sporom pušenju cigare gdje je sat i 20 minuta pućkao Miljenko Žanić

     Drugi dan 68. Viška regata krstaša rezerviran je za odmor većine flote uoči povratka u Split zakazan za nedjelju, dok dvadeset posada jedrilo regatu Luka Vis. Unutar same vale, odjedrila su se sva plova po tramontani do 12 čvorova, a u tom malom prostoru tijekom manevriranja bilo je svega i laganih sudara, i pokidanih jedrilja i puknutih škotina. Prvi plov je prošao u znaku Uroša Žvana i njegovih momaka na Megaenergiji, koji su predvodili flotu podijeljenu u dvije skupine razvrstanja -  onoj prvoj za brodove do 10,5 metara i onima iznad ove dužine.

    I dok su Slovenci bili naprijed praćeni Gringom 2 skipera Roberta Sandalića i Paiekom kormilara Roberta Žmikića, prava drama se događala po sredini flote. Pri dolasku na bovu i okreta, sudarili su se odnosno zalijepili bok uz bok prvo Slovenci na Karpu uz Krku, da bi im se pridružio i Sail La Vie, te su onako u troje zalijepljenih bokova i bovu okrenuli.

   Uslijedilo je nažalost i paranje jedara, genaker na dubrovačkom Leru samo se prepolovio, dok je na Karli pukla škotina.

    Sve to nadmudrivanje, naravno pratila je brojna publika sa kopna, sa svih strana Visa pljuštali su komentari kako se jedri, ali i kako bi se trebalo jedriti.

    No za to vrijeme dok je na moru bila utrka u brzini, na kopnu se vodio okršaj u sporosti. Odvijalo se Otvoreno prvenstvo otoka u dugom pušenju cigara, u organizaciji kluba Mareva-Split. Desetorica vrsnih pušača cigara, među kojima i Marijan Hanžeković čelnik Hrvatskog jedriličarskog saveza i poznati odvjetnik, pa košarkaška legenda Željko Jerkov, ginekolog Davor Franičević, pa dva kapetana Toni Mlikota i Miljenko Žanić, kao i vrsni hvarski vinar Andro Tomić, pa Nenad Šušnja direktor prodaje u AD Brodovima, Martin Mikelić,  te Brazilac Antonio Sampaio koji je ovom nadmetanju dao i međunarodni prefiks, pa Damir Skelin marketing stručnjak, krenuli su pućkanju cigare, uz čašu odličnog vina i kockicu tamne čokolade.

  No osim udisanja i mirisanja cigare, trebalo je paziti na pepeo, da se ta cigare i ne ugasi, a među brojnim pravilima i kaznenim bodovima, najbolje se snašao lučki kapetan iz Novog Vinodolskog Miljenko Žanić.

   On je svoju cigaru pušio punih sat i dvadeset minuta, pa tako dobio i vizu za nastup na 4. Svjetskog prvenstvu u dugom pušenju cigara. Drugo mjesto osvojio je vinar Tomić koji je uknjižio rezultat od sata i 17 minuta pušenja, dok je treći aktualni državni prvak u pušenju cigara Damir Skelin koji je imao 57 minuta pušenja.

    REZULTATI REGATE LUKA VIS

     GRUPA I: 1. Paikea (skiper Robert Žmikić, klub Burin-Novi Vinodolski), 2. Code 7 (Sandi Misirača, Rijeka), 3. Ufo Povoljno (Denis Zorić, Split);

     GRUPA II: 1. Megaenergija (Uroš Žvan, Skipper-Maribor), 2. Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok-Zadar), 3. Južni vjetar (Jadran Gamulin, Orsan-Dubrovnik).

  DUGO PUŠENJE CIGARE

    1. Miljenko Žanić 1,20:03 sat pušenja, 2. Andro Tomić 1:17,03 sat, 3. Damir Skelin 75,1 minuta, 4. Martin Mikelić 49,13 minuta, 5. Davor Franičević 49,07 minuta, 6. Toni Mlikota 47,03 minuta, 7. Željko Jerkov 45 minuta, 8. Marijan Hanžeković 36 minuta, 9. Nenad Šušanj 23,31 minuta, 10. Antonio Sampaio 15 minuta.