thumb najbrzi brodDruga etapa 68. Viške regate bila je dramatična. Na ruti Vis – Split na samom cilju, nakon sedam i pol sati regatavanja, našla su se dva broda – crveni Angelo Rosso ovogodišnji pobjednik Mrdujske regate, te Shining Umago-Maxi koji je trijumfirao u prvoj etapi do Visa.

Sirena ulaska u cilj ipak je prva svirana posadi iz jedriličarskog kluba Split i vlasniku broda Antu Antunoviću, dok je 46 sekunde iza njih ciljnu liniju projedrio i maxi-brod iz Umaga, skipera Željka Perovića. No kako su jedriličari umaškog kluba Fiandara 1975 imali jednu pobjedu i ovo drugo jedreno vrijeme, to im je bilo dostatno za epitet – najbolji brod Viške regate. A nakon njih, kao treći u prolazu kroz cilj podno splitskog Sustipana, knjiži Ufo Povoljno brod JK Splita s Denisom Zorićem u kokpitu.

A punim jedrima krenulo se iz viškog akvatorija. U 9 sati je bilo 12 do 14 čvorova sjeverozapadnjaka koji je floti napunio jedra, no s dosta marete i sumaglice. U tim uvjetima najbolje je startala Marina Kaštela Joška Berketa, no kada je u svoje ogromno jedrilje vjetar uhvatio Shining Umago-maxi, te odmah jurnuo ispred svih. Ali pravo iskušenje i testiranje živaca tek je slijedilo. Jer flota od 144 jedrilice koja je po tramontani krenula iz Visa, sa zebnjom je čekala ulazak u Splitska vrata gdje ih je po prognozi čekala bonaca.

Naporno je to bilo regatavanje, no radost ulaska u cilj i to u 16sat i 35min koliko se piše Angelu Rossu ne da se ni opisati. Momci su odahnuli budući im je za vratom zadnju milju doslovno u vrat puhala posada maxi-jurilice iz Istre.