Molo Longo1

Ovogodišnja "Viška regata" je iza nas. Počela je i dan prije starta, jasnom porukom regatnog odbora poslanom u javnost: "Ne dolazi u obzir odgoda starta", koji je tako demantirao kuloarske priče kako će se regata odgoditi zbog vremenskih uvjeta, a završila je sa rekordnim brojem od 155 jedrilica i više od 1100 jedriličara koji proteklog vikenda uživali u svim čarima jedrenja.
Start prve etape SPLIT - VIS dan je u petak 14.listopada u 9 sati. Snažno jugo je jedrilice snažno podržalo u želji da što prije dođu do cilja pred Viškim portom na ruti dugoj 28 NM. Nakon dva sata i 31 minute jedrenja brod 'Molo Longo Tutta Trieste' skipera Rajka Kujundžića iz riječkog kluba Galeb prvi je prošao ciljnu liniju prve etape 72. Viške regate, a 10 minuta nakon njega kao 2. u Vis je ujedrio brod 'Ola' skipera Tonija Bulaje iz JK Marine Kaštela ispred trećeplasiranih Slovenaca na brodu 'Generali Assilina' kormilara Samo Žvana, dok su 4. bili Slovaci na brodu 'Paula' skipera Petera Benedikta, a kao 5. u cilj je ušao 'Austria One' Kurta Zatloukal.
Boravak jedriličara na otoku Visu tradicionalno je bio ugodan i prepun događanja, od raznih sadržaja koje su pripremili čelni ljudi T.Z.Visa i općine Vis, do sad već tradicionalnog cigar natjecanja u organizaciji kluba Mareva iz Splita. Dobar ugođaj je tijekom subote poslijepodne povremeno kvarila kiša, ali to nije spriječilo jedriličare da poslijedpodne provedu po viškim restoranima i gospodarstvima u unutrašnjosti otoka.

Svakako u nedjelju 16.listopada u 9 sati dan je start druge etape VIS-SPLIT. Već nakon prvog sata jedrenja bilo je uočljivo kako je 16-metarska jedrilica "Molo Longo Tutta Trieste" glavni favorit, jer je predvodila flotu prema Splitu, jednako kao i u prvoj etapi 72. Viške regate prema Visu. Tako je ostalo i do kraja pa su Riječani, nakon 3 sata i 11 minuta jedrenja po tramontani jačine oko 15 čvorova, prvi presjekli ciljnu liniju ispred Sustipana, a 2. je ovaj put bio Joško Berket i njegova posada na brodu "Marina Kaštela" sa dolaskom 5 minuta iza prvoplasiranog. Trećeplasirana je ponovno bila slovenska posada "Generali Assilina" skipera Samo Žvana, dok je 4. mjesto, druge etape, regate koja se jedrila u organizaciji splitskog Labuda uz prisustvo posada iz 10 zemalja, pripalo krstašu "Austria one" skipera Kurta Zatloukala, a 5. su bili Slovaci na brodu "Paula" kormilara Petera Benedikta.

Svečanom dodjelom pokala najuspješnijim posadama na pozornici na platou j.k. Labud, okončana je 72. Viška regata krstaša rekordna po broju od 155 prijavljenih jedrilica. Kako u je u obje rute najbrža bila posada iz riječkog kluba Galeb na palubi broda "Molo Longo Tutta Trieste", njima je pripao pokal za ukupno najbrži brod po OPEN razvrstanju. Pobjednik 72. Viške regate po ORC razvrstanju je brod "ULTRA figaro" kormilara Emila Tomaševića iz jedriličarskog kluba Labud-Split.

OPEN – UKUPNO: 1. jedrilica Molo Longo Tutta Trieste (kormilar Rajko Kujundžić, klub Galeb-Rijeka), 2. Generali Assilina Il (Samo Žvan, Mariborčanka), 3. Marina Kaštela (Josip Berket, Marina Kaštela);
ORC – UKUPNO: 1. Ultra figaro (Emil Tomašević, Labud), 2. Orion II (Marcello D'Angelo, Labud), 3. Jonathan III (Robert Gaćina Bilin, Trogir);
Kompletne rezultate, te pobjednike i plasmane po skupinama možete pogledati na slijedećem linku.
Rezultati