Start Livka2018

Viška regata krstaša u svom 74. izdanju okupila je rekordan broj posada – njih 172 sa preko 1200 jedriličara – no pobjednik prve etape ostao je isti kao i lani! Jedrilica bolje reći jurilica iz kostrenskog kluba Galeb "Molo Longo Tutta Trieste" skipera Rajka Kujundžića prva je projedrila ciljnu liniji na ruti Split-Vis i to za sat i 46 minuta. Radi se naime o skraćenoj ruti, budući je zbog manjka vjetra startna linija ispred splitske gradske luke prebačena na južnu stranu otoka Šolta, pred uvalom Livka, gdje se točno u podne i 15 minuta označio "pokret" prema 17 milja udaljenom Visu. Flota je napuhala jedrilje zahvaljujući zapadnjaku koji je dosezao jačinu do 12 čvorova, što je najbolje pogodovalo gostima sa sjevernog Jadrana. Drugi su ciljnu liniju presjekli članovi JK Labuda, domaćina ove svima zanimljive utrke krstaša, momcima na palubi "Poleta Furiosa" skipera Nikole Deškovića koji su imali tri minute "viška" od prvoplasiranih.
Treća je u cilju bila posada "Marine Kaštela" kapetana Joška Berketa iz kluba "Marina Kaštela" koji su imali prolaz nakon 1:55,29 jedrenja, dok je četvrta posada "Bare V" skipera Ante Vanjake (JK Labud) 1:57,08 sati, ispred "Full pelta" Ante Antunovića (JK Split) 1:58,54. Slijede "Dubrovnik" kormilara Denisa Vukasa iz JK Orsana-Dubrovnik sa 2 sata i 43 sekunde jedrenja, pa "Labudovi tići" Lea Lemešića iz JK Labuda, 2:01,36, te posada "Overload" Siniše Kalinerne iz JK Split sa 2:06,19 jedrenja. Zatim brod "Barba Branko" sa Zlatanom Filipom Zoričićem iz JK Labuda u kokpitu, kojima se piše vrijeme od 2:07,01, te "Fatamorgana 2" kormilara Mate Arapova iz splitskog Mornara, 2:08,56. Ovo je prolaz kroz cilj, dok će se rezultati po grupama znati nakon što cijela flota i uplovi u Vis.
U subotu unutar viške luke jedri se regata u "trokutu" sa startom u 11 sati, koju organiziraju članovi JK Visa, a za nedjelju točno u 9 sati, zakazan je povratak u Split kada slijedi druga etapa ovogodišnje rekordne regate na kojoj sudjeluju posade iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Crne Gore, Rusije, Ukrajine i Hrvatske.
Rezultati