Najbrži brod regate posada Polet furioso

3 DANA VRHUNSKOG JEDRENJA NA RELACIJI SPLIT-VIS-SPLIT: UKUPNO 179 POSADA, VIŠE OD 1.000 JEDRILIČARA IZ ČAK 15 ZEMALJA

Po broju prijava rekordna 75. Viška regata  opravdala je sva očekivanja: sudjelovalo je rekordnih 179 posada te više od 1.000 jedriličara iz čak 15 zemalja. Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani.

U dvije etape najbrži brod ovog jubilarnog 75. izdanja je Labudov POLET FURIOSO s kormilarom Nikolom Deškovićem koji je u luku Vis prvog dana regatavanja došao prvi, a u drugoj nedjeljnoj etapi prema Splitu treći. Ukupno jedreno vrijeme u oba plova mu je bilo najbolje, te je tako ova posada osigurala pokal najbrže jedrilice prema kriteriju najbržeg jedrenog vremena. 

Pobjednik 75. Viške regate za krstaše razreda ORC, te ujedno i službeni pobjednik 75. Viške regate je jedrilica DUBROVNIK s kormilarom Denisom Vukasom. Pobjednik u kategoriji krstaša razreda OPEN je jedrilica POLET FURIOSO s kormilarom  Nikolom Deškovićem                                           

Pobjednici posada jedrilica Dubrovnik

Nedjeljna druga etapa od Visa do Splita bila je izuzetno atraktivna, jer se startalo po jugoistočnom vjetru snage 20 čvorova, a od punte Brača jedriličare je dočekao levenat koji je jedrilice ekspresno doveo do cilja. Slovenska posada na brodu CleanSport One2 ove uvjete iskoristila je najbolje i trebalo joj je samo 2 sata i 23 minute da dođe do cilja što joj ipak bilo dovoljno samo za poziciju drugog najbržeg broda regate. „Mornarevac“ Mate Arapov na svojoj Fatamorgani 2 bio je treći najbrži brod ovogodišnje 'Viške'. Za razliku od prvog dana kada je organizator zbog nedostatka vjetra podno Sustipana bio prisiljen start premjestiti podno otoka Šolte, druga etapa jedriličarima je ponudila uvjete za toliko željeni užitak jedrenja ove najpopularnije i najveće hrvatske regate krstaša.

 Dubrovnik u cilju

26 sekundi odluke na ruti Vis Split
Najbrzi brod odlucen je u triler zavrsnici gdje je posada Poleta za 26 sekundi nadmasila Cleansport One u ukupnom jedrenom vremenu . Uzbudljivo je bilo i u poretku ORC-a gdje je Dubrovnik , kormilar Denis Vukas - JK Orsan Dubrovnik, nakon treceg mjesta u prvoj etapi pobjedom u drugoj etapi dosao do titule Pobjednik Viške regate a drugoplasiranom Orionu , kormilar Ivan Kuret , JK Labud je do ukupne pobjede nedostajalo samo 26 sekundi do drugoga mjesta u drugoj etapi što bi mu donijelo sveukupnu pobjedu. ...

Na svečanosti koja je započela u nedjelju u 20 sati u J.K. Labud, uz sve navedene posade, pokale su primile najbolje posade po skupinama prema svim razvrstanjima. Posebno dirljivo je bilo u trenutku kada je Srdjan Cicarelli  sin preminule Labudove legende Lukse Cicarellia, predao prelazni pehar posadi jedrilice OVERLOAD, osvajaču Lukša CicarelIi CUPA, ustanovljenog ove godine. Ova jedrilica je Komišku, Mrdujsku i Višku regatu odjedrila po OPEN-u prema sustavu bodovanja koji je tako kreiran da omogući jedrilicama, da ukoliko uspješno odjedre sve 3 regate, budu u poziciji za osvajanje ovog trofeja.

Zanimljivo je i da su među natjecateljima bila i mnoga poznata lica: između ostalih i naš proslavljeni skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić, glazbenik Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela, Nike Deškovića, vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik. Također, u ovogodišnjoj regati sudjelovalo je i gotovo 200 jedriličarki.

„Od ove godine započeli smo s novim iskoracima u organizaciji i pozicioniranju Viške regate, što vjerujemo da su i sudionici mogli primijetiti, a već sutra krećemo s pripremama za iduću Višku koja će biti još bolja i atraktivnija. Također, u želji da se mladima udahnu prave vrijednosti, te da im se razvija poštovanje prema jedriličarskim velikanima iz prošlih generacija, u J.K. Labudu  potičemo da jedrenje i nadalje ostane sport duhovne elite, koja poštuje more i prkosi vitru s jednim jedinim argumentom u mislima, športskim odgojem i zdravim duhom“, rekao je Ante Mlikota, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.

Izvor fotografija: Dubravka Pajk

20191019 105515