VIŠKA REGATA – RAME UZ RAME S MRDUJOM
Split,17.10.2010. 66. izdanje Viške regate, u organizaciji i izvedbi je uspjelo dosegnuti razinu, koja otvara mogućnost da ugrozi vječni primat najveće i najstarije hrvatske regate Mrduje. Regata koja zaključuje ljeto na Jadranu, ove godine je ponovno privukla jedriličare iz cijele Europe, koji su se već krajem ljeta počeli prijavljivati za sudjelovanje. Kada bi se eliminirala ograničenost prihvata plovila u Viškoj luci i ukinuo limit koji omogućava prijavu samo 150 natjecateljskih krstaša, „Viška“ bi po mnogima, osim titule najprestižnijeg jedriličarskog spektakla u Hrvatskoj, postala i najmasovnija.

BUSINESS I VRHUNSKO JEDRENJE UJEDINJENI na 66. VIŠKOJ REGATI

Poslovni ljudi,zaljubljenici u jedrenje iz ovog dijela Europe i ove godine su nagradili svoje poslovne partnere i managerske timove izletom na ovu morsku avanturu prema otoku Visu. Na ovogodišnjoj Viškoj regati od hrvatskih biznismena su uočeni; Zvonko Mesić vlasnik građevinske tvrtke Megrad iz Zagreba koji sa svojim timom jedri na prekrasnoj jedrilici marke Swan imena Pojoda, Marijan Hanžeković suvlasnik najvećeg odvjetničkog ureda u Hrvatskoj čiji maxi krstaš Anadora godinama osvaja mnoge regate, Joško Berket kaštelanski gradonačelnik i vlasnik Marine Kaštela koji jedri na krstašu istog imena. Viđen je i Blaž Buble direktor Zepterove tvrtke „Propela“, Željko Jerkov legendarni hrvatski košarkaš direktor i vlasnik tvrtke Miamark – Scavolini koji je plijenio poglede s prekrasnim drvenim krstašom Balena, Ivo Drinković vlasnik istoimene zagrebačke poliklinike s krstašom Mareus II, krstaš Luna vlasnika Željka Kuzmanića, zastupnika Canona. Trofejna jedrilica Barba Branko, vlasnika šjor Branka Roglića jednog od najbogatijih dalmatinaca i na ovoj je regati pobijedila u prvom plovu u čak dvije skupine, a tu je i krstaš Damaco hrvatskog biznismena Berislava Vranića, kao i Boris Nikičević vlasnik Hermesgrafa glavnog sponzora Viške regate već punih 9 godina. Nikola Deškovic suvlasnik i generalni direktor poznate njemačke kompanije Autoscout 24, također je jedrio na 66. Viškoj, a ovaj popis upotpunjuju i Branko Iljadica Rapo, Damir Majetić, Emil Tomašević, svi redom vrsni poslovni ljudi zastupnici velikih međunarodnih kompanija i jednako vrsni jedriličari, kao i mnogi drugi hrvatski poslovni ljudi. Slijed će završiti austrijanac Gosta Pongratz austrijski zastupnik globalne kompanije AT & T Global Network.


Start druge etape VIS – SPLIT za 34 jedrilice po razvrstanju ORC/ IRC dan je u 9.00 sati u nedjelju 17.10.2010. na liniji postavljenoj ispred otočića Host i hridi Volići, dok je 15 minuta kasnije startalo 114 jedrilica koje su jedrile po OPENU. Jedrilo se po jugu čija je snaga povremeno dosezala i do 30 čvorova, a prve jedrilice su do cilja pred splitskom lukom pristigle već oko 11 sati i 45 minuta.
U jedrenju po OPEN-u prva je u cilj druge etape stigla posada jedrilice CACALI i skiper Samo Žvan, iz š.k. Triglav, koja je ujedno i ukupni pobjednik kategorije OPEN, druga u ukupnom poretku je posada jedrilice ANADORA i skiper Mate Arapov, dok je na trećem mjestu jedrilica WANDERLUST koja jedri pod zastavom y.c. Adriaco, a skiper je Furio Gelletti. Na samo dvije stotine metara od cilja nakon projedrenih 28 nautičkih milja, pukao je krmeni „štraj“ na crnogorskoj jedrilici BLACK MISTERY SHADOW, sa skiperom Sašom Kekovićem koja je u cilj prve etape po OPENU u Vis ušla kao druga. Brzom reakcijom posada dvaju gumenjaka regatnog odbora koji su im priskočili u pomoć i izvukli ih iz pogibelji, koja im je zaprijetila na samo 2-3 metra od sustipanskih hridi, spriječena je veća nesreća.
Po ORC razvrstanju ukupni pobjednici su jedriličari na jedrilici ALL 4 ONE, skipera Karla Kureta iz j.k. Labud, ukupno 2. je posada jedrilice TEUTA, skipera Igora Dragičevića iz j.k. Kenwood Zagreb, dok je 3. posada jedrilice BARBA BRANKO, skipera filipa Zlatana Zoričića iz jedriličarskog kluba Labud, koja je pobijedila u prvoj etapi do Visa.
Po IRC razvrstanju pobjednik je jedrilica FLY 4 i skiper Ferdo Matulja izj.c. Fly, 2. je jedrilica BARBA BRANKO sa skiperom Filipom Zlatanom Zoričićem, dok je 3. posada jedrilice MAREUS II i skiper Krešimir Đakulović iz j.k. Špinut Split.
Dodjela pokala pobjedniku po OPENU regate uz prigodno zalijevanje šampanjcem upriličena je na samoj jedrilici na istočnom lukobranu ACI marine Split uz prisustvo mnoštva tv ekipa i fotoreportera, dok je za pobjednike po IRC/ORC razvrstanju, te pobjednike po skupinama, dodjela pokala uz prigodni domjenak organizirana na platou jedriličarskog kluba Labud u 20 sati.

Ukupna organizacija 66. VIŠKE REGATE prošla je iznad svih očekivanja. Iako je vremenska prognoza ukazivala na mogućnost nedostatka vjetra na startu prve etape, to se nije dogodilo. Većina od ukupno 148 jedrilica koje su se pojavile na startu, u ograničenom vremenu je stigla do cilja ispred Viške luke. Šušur koji su tijekom cijelog vikenda stvarale mnogobrojne posade u Visu sličio je onom u špici turističke sezone. Viški dio regate plijenio je iznimnim zabavnim i sportskim programom koji je organiziran uz veliku potporu Turističke zajednice Visa i grada Visa. Bilo ju tu svega, od DJ matineja, tradicionalne regate u Viškoj luci, wine partya, degustacija otočnih proizvoda, pjesme viških klapa, do atraktivne biciklističke utrke u kojoj su startali po dvoje natjecatelja istovremeno, na kratkoj stazi punoj zemljanih prepreka i atraktivnih skokova.

Pregršt zabave i šušura te subornji koncerti grupa Čuvari svirala i Ljetno kino, ostati će dugo u pamćenju kako višana tako i njihovih gostiju koji su ovog vikenda ispunili Vis u ovom, jesenskom terminu, kada većina ostalih dalmatinskih mjesta o turistima može samo sanjati.