mrduja_2011_bila_Kada sam i ove godine imenovan za Predsjednika Regatnog Odbora Mrdujske regate odmah sam znao kako će to biti još jedan težak i zahtjevan posao koordinacije mnogo ljudi, entuzijasta, volontera, koji su odgovorni prema minimalno 2.000 kritičara koji će jedriti na preko 200 krstaša.
Posljednjih dana prije regate najviše sam bio koncentriran na vremensku prognozu i makar nije jedriličarski, priželjkivao sam, kako se svakodnevno povećavao broj prijavljenih jedrilica, da tako i ''Aladin'' bude sve svjetliji.
Par dana prije jubilarne 80. Mrdujske regate, organizacijski zahtjevi su bili sve veći i veći, a razna pitanja koja zahtijevaju konkretne odgovore sve učestalija. Konačno, dva dana prije početka, sve je bilo spremno, osim što se čekao završetak ACI CUP-a kako bi i oprema koju smo posudili ACI-ju za organizaciju bila nama na raspolaganju.
Konačno, svanuo je i dan ''D'', subota ujutro. Već u 8.00 sati dogovor je bio ići postaviti startnu liniju, a na moru nas je dočekao lagani vjetrić 'burinčić' i sumaglica. Linija se rasteže na 1600 m i još dodatnih 250 m za katamarane. Svake godine isti osjećaj kada vidim kolika je to linija i svaki put promislim da sam pretjerao i da je ogromna, ali kada brodovi počnu pristizat na nju, počinje nervoza zato jer izgleda kao da će biti premala za toliku gomilu krstaša... Sva sreća, iskustvo skupljano godinama i zapisani brojevi informacija ne varaju pa je sve postavljeno idealno. Iako postoji točno određeni dnevni raspored obveza, uvijek pred sami start iskrsne nešto nepredvidljivo, a i medije zanima, prije samog isplovljavanja, posljednje informacije vezane za sami tijek regate.
Konačno isplovljavamo sa brodom ''Pojišan'' Lučke kapetanije Split i pogled odmah pada na prekrasnu sliku ogromnog broja krstaša koji se ispod Sustipana pripremaju sudjelovati na prazniku jedrenja. Gostima na brodu RO-a inače se daju odgovori na pitanja: tko su favoriti, koja jedrilica ima koga u posadi..itd..., ali moram ove godine pohvaliti i izaslanika Predsjednika Ive Josipovića Viska Haladića i dogradonačelnicu Splita Anđelku Visković (koji su inače označili sami start regate za 247 jedrilica) kako su više bili na brodu R.O.-a kao dio tima organizatora, nego kao ugledni gosti te je druženje sa njima na brodu bilo pravo uživanje.
Start je protekao savršeno, vjetar nikakav, jedrilice se jedva kreću, a u tome su najviše uživali uglavnom oni u zadnjim redovima sa čijih se brodova čula muzika i sa kojih se širio miris dobre spize, dok su oni koji su izbili naprijed, uz spominjanje familije, šakama mahali dok smo im minimumom prolazili po provi... Nakon dva sata plutanja flota se raširila po cijelom kanalu, a od najljevijeg do najdesnijeg broda bilo je preko 4NM.
Konačno, nešto je došlo sa zapada, ali iz ''Splitskih vrata'' tako da se ipak zajedrilo, a iako sam bio pesimist, brojka sa Mrduje u 18.00 sati kako je pomoćni cilj prošlo 199 brodova zvučala mi je nevjerojatno, isto kao i podatak u 18.30 h da je u cilj u Splitu ušlo 145 jedrilica. Nažalost, pravila su pravila, tako da sam točno u 18.30 sa tugom ili bolje rečeno, sa gropom u prsima morao dati znak da je isteklo vrijeme limita i skinuti zastavu cilja, a usput gledao pet jedrilica koje su se tada nalazile samo desetak metara od ciljne crte. Tako je završila jubilarna 80. Mrduja.
Sada mi preostaje samo se zahvaliti svima na sudjelovanju, znači svim jedriličarima, svim posadama i onima koji su regatavali i onima koji su guštali u jedriličarskom izletu, svima koji su svojim izlaskom na more uveličali feštu pod jedrima, ali i na njihovom razumijevanju.
Također želim se zahvaliti svim ljudima, entuzijastima i volonterima, cijelom timu koji je radio u organizaciji kako bi regata bilo što bolje organizirana na moru, posebno Bruni, Sani i Nikoli koji su od 10.30 sati ujutro čučali na suncu na Mrduji i strpljivo sve do 18.00 upisivali brodove kako prolaze pomoćnim ciljem.
Zahvaljujem i:
Peri Bariću, Ani Višić,  Nikši i Luki Rokiju, Ćiri, Šori, Orlovu, Duplome, Srđanu, Mariju, šjor Điđiju, šjor Marinkoviću, šjor Leu Kuretu, šjor Frani, Leu Novakoviću, Mrduljašu, Dolfi, Vesni, Marijani, Irisu, Siniši, Roži, Lili... i svima ostalima koji su pomagali, a nisu imenovani...
Također ispričavam se, u svoje osobno ime kao Predsjednik Regatnog Odbora, svima kojima smo nanijeli bilo kakvu neugodu ili štetu svojim nenamjernim propustima, a posebno onima koji su pogrešno upisani u neslužbenim privremenim rezultatima i onima kojima sam cilj uklonio ispred prove.
Hvala,

Tonči Antunović, PRO