thumb mrduja zahvalaProšle smo subote, 06.10.2013., odjedrili  82. Izdanje najstarije regate na Hrvatskom dijelu Jadrana. Ostati će zapamćena kao „brza“ regata u kojoj je Marina Kaštela sa kormilarom Josipom Berket postavila novi rekord.
Tek što je regata završila i kada smo željeli osvrnuti se malo na taj protekli tjedan došao je ponedjeljak, dan kada nam je Tina Mihelić unila beskrajno plavetnilo sreće osvajanjem  svjetskog zlata.
I naravno, Mrduja, kako doliči staroj dami, ustupila je mjesto mladoj Tini i našem veselju.

No, sada kada je euforija pomalo utihnula, pred još jednu veliku regatu koju organizira naš klub, 69.Višku, dužni smo vratiti se Mrduji. 

thumb labud thumb l 82 mrduja048-051013Prije svega moramo se zahvaliti  našim vrijednim sponzorima koji nam svake godine iz nova pomažu u organizaciji. Grad Split pokrovitelj je Mrdujske regate dugi niz godina. Naša je želja da Mrduja još više naraste u očima i srcima građana grada Splita. Vjerujemo da će iduće godine pomoć u organizaciji iz susjedne nam Banovine stići još veća tim više što je sam gradonačelnik gosp. Ivo Baldasar, koji je ove godine oglasio start regate i dočekao pobjednika na zapadnoj obali, to osobno obećao. 
Mrdujsku regatu pratile su i turističke zajednice kako ona županijska tako i gradska jer je Mrduja turistički brand kojeg treba gajiti.
Vjerni sponzor Splitska Banka i ove je godine podržao regatu a Piaggio Hrvatska osigurao glavni zgoditak nagrade po srići – vespu. Naravno, vjerni su tu i pivo Kaltenberg, Nautički Centar Nava, Croatia Boat Show,  B Net.  

Mrduja je svoje mjesto našla i u novo osmišljenoj emisiji HRT „Subotom u jutro“, njena prisutnost mogla se zapaziti na Nova TV, RTL-u, TV Jadran, Mreži TV, na frekvencijama medijskog sponzora Radio Dalmacije koja tradicionalno u živo prenosi start regate, frekvenciji Radio Splita, Jadranskog radia, Radio Nautice, Totalnog FM-a. Popratili su je portali Grada Splita, Kaštela i Dalmatia news portal. Za kraj sedme sile ostavili smo vjernu Slobodnu Dalmaciju-medijskog sponzora  čiji pehar, umjetničko djelo Kažimira Hraste, svake godine u trajno vlasništvo odlazi u ruke pobjednika.

U tjednu Mrdujske regate kao i na samom startu imali smo prilike vidjeti  vjerojatno najbolji gumenjak na svijetu po kvaliteti izrade i svojim iznimnim karakteristikama. Radi se o britanskom proizvodu Scorpion Rib kojeg nam je u Labudovu lučicu privezala tvrtka Aventur d.o.o.  Inaće tvrtka Scorpio Rib sponzor je America's Cup–a. Zastupnik Aventur će najnoviji 9 metarski model sa Mercury Verado 300 KS uskoro predstaviti na sajmu u Zagrebu i Splitu a ovo na Mrduji  je bila pred premijera zbog čega smo posebno ponosni.

Mnogo je pitanja bilo i  na temu ovogodišnjeg vizuala  regate. Za objašnjenje se moramo vratiti još godinu dana unatrag. Vremešni član našeg kluba, akademski slikar, Frano Missia taman pred prošlogodišnju Mrduju uplovio je u bračnu luku sa Jelenom koju je onda na ljubavno putovanje poveo upravo na regatu.  Ove su godine željeli ponoviti putovanje no tehnički problemi bili su jači. Oplovili su samo dio rute na brodu pratnje no Frano je čvrst da će iduće godine sigurno ponovo u takmičarskom izdanju. Razlog više je i činjenica kako on i Labud iduće godine slave 90. rođendan. Zbog te nekakve  „tajne veze“ između obitelji Missia i Mrdujske regate  Frano je ove godine  Labudu ustupio pravo korištenja svog  djela“ Gaylin kao morska vlasulja“ na čemu smo mu iskreno zahvalni.  Vizual je polučio golem interes i polemiku a stara je poslovica da se za dobrim konjem diže prašina. Stoga nas ne bi začudila neka nova suradnje i iduće godine.
Za sada jedriličarima možemo predložiti da pogledaju tek nekoliko djela ovog vrhunskog umjetnika koja se do kraja Viške regate nalaze u prostorijama kluba.

Na kraju treba spomenuti sve vrijedne članove i članice kluba – volontere bez kojih bi sve bilo mnogo teže organizirati. Ovako, uz profesionalce, i sve već spomenute  iza sebe imamo još jednu uspješnu regatu.
Zahvaljujemo se i svim sudionicima 82.Mrdujske regate, do iduće 83.Mrduje uživajte u fotogaleriji na našim stranicama i vašim dobrim uspomenama.