• Kalenda regata 2023

Premda se prvo jedriličarsko društvo u Splitu osnovalo kao ogranak Veslačkog kluba Adria vec 1890. godine, prvi službeni jedriličarski klub koji će 2004. godine proslaviti 80 godina kontinuiranog djelovanja je Jedriličarski klub Labud, koji je službeno započeo s radom 11. studenoga 1924. godine.

Klub su osnovali splitski gimnazijalci koji su na prvoj osnivačkoj skupštini početkom 1925. među sobom izabrali za prvog predsjednika Jakova Kirhmajera. No, već iduće godine su, u želji da "Labudu" rašire krila, za ovu važnu funkciju molili uglednog građanina - inž. Žarka Deškovića. Tijekom 15 godina, koliko je vršio ulogu predsjednika "Labuda", inž. Dešković je od učeničkih snova uspio utemeljiti europski klub građanskog karaktera koji je sudjelovao na međunarodnim natjecanjima vec prije II. svjetskog rata te čiji je reprezentativac Karlo Baumann 1936. godine nastupio na Olimpijskim igrama u Berlinu. Kao inženjer građevinarstva, predsjednik Dešković posebno se zalagao za gradnju "Labudove" lučice koja i danas ima iste konture što dokazuje njegov vizionarski pristup pri izradi projekta.

povijest dvi slike
I prije službenog početka rada "Labudaši" su u kolovozu 1924. godine organizirali prvu regatu od gradske luke do današnje Ville Dalmacije na Mejama. Od tada do danas "labudaška" jedra svakodnevno isplovljavaju iz splitske luke, sudjeluju neizostavno na svim domaćim regatama i nerijetko predstavljaju državu na natjecanjima diljem svijeta. Baš kao što su prvi "labudaši" podigli jedro kao srednjoškolci i spustili ga tek pred kraj života, za razliku od drugih sportova u kojima je sportski vijek kratak, uspon brz ali isto takav i zalaz karijere, vijek "labudaša" nema granica. Smjene generacija teško se prate. Ista imena ponavljaju se kroz desetljeća, a prezimena su uglavnom zamijenila dvadeseto stoljeće dvadeset i prvim. Tradicija ovog kluba ispreplela se sa tradicijama brojnih obitelji i teško je reći jesu li svi ti vrsni sportaši više doprinijeli izgradnji i napretku svog Kluba ili je upravo "Labud" izgradio sve te ljude. Jer mnogi su naučili jedrit u orcu prije nego čitati i pisati. Sudjelovali su u regatama kao kormilari prije nego su iskušali prve ljubavi. Stoga nije ni čudo da im je "Labud" prva i vječna ljubav.
Prije 77 godina, u listopadu 1927. godine, "labudaši" su utemeljili Mrdujsku regatu, danas najstariju regatu u ovom dijelu Europe. Ona je stoga simbol "Labuda", ali i grada Splita, njegova najljepša turistička razglednica babljeg ljeta. Ova atraktivna i ležerna regata svake je godine masovnija, bogatija, posebnija. Svake godine priča nove priče, slavi nove pobjednike u brojnim kategorijama, stvara nove tradicije budeći one stare. To je jedina regata koja nema granica i u kojoj su svi pobjednici... jer i kad bonaca "usidri" u Splitskim vratima 350 jedara - i dalje traje fešta - fešta jedrenja i ljubavi prema moru.