• Kalenda regata 2023

SRETNA NOVA 2021

Bozic2017

Poziv za Badnjak 2023

trio opatija 2023

U Opatiji se ovog vikenda jedrilo 50. izdanje Cupa Opatije. Na žalost zbog nedovoljno prijavljenih Ilca 7 disciplina je otkazana dok je u Ilca 6 jedrilo 22 a u Ilca 4 51 natjecatelj.
Naš sailing team ovog je puta predstavljala ekipa Ilca 4. U tri dana odjedrena su 4 plova. Prvog dana regate, u petak nije bilo jedrenja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Drugog dana održana su 3 jedrenja po tramontani koja je puhala od 15 do 22 čvora a posljednjeg dana regate, u nedjelju je održano još jedno jedrenje po tramontani do 15 čvorova nakon ćega je vjetar oslabio i flota se vratila na kopno. Za razliku od topline koja je dugo vladala ove godine, Cup Opatije obilježila je prava hladnoća.
Josip Tafra se kući vraća kao najbolji (prvo mjesto), Marin Ljubičić je 10. a Roko čepić Zokić 17.

winter

JK Split četi je dana bio domaćin "Split Quantum Winter regati" na kojoj su se natjecala 132 optimista iz 8 zemalja. Bepo Duplančić je u zlatnoj skupini završio na oetom mjestu. Teo Lolić, koji je također jedrio u zlatnoj skupini, je 53.
U srebrnoj skupini jedrili su Marin Orlov (74), Ivan Kokić (96), Toma Duvnjak (97) , Toni Bilać (107) i Filip Simonelli (121).

labud 1932
Dana 24. kolovoza 1924. godine na ruti od ondašnjeg kupališta "Bagno Polo" na splitskom predjelu Matejuška do Ville Dalmacija na predjelu zvanom Meje, održana je prva regata u kojoj sudjeluje 23 broda. Nakon ove regate odlukom velikog župana Ivana Perovića 11. studenog 1924. godine osnovan je Jedriličarski Klub "Labud" Split. (Wikipedija)
Photo: Labud,1932 g.
WhatsApp Slika 2023 10 23 u 21.04.02 658cd8f4 cadiz1
Za naše jedriličare je završeno IQ Foil youth & junior world championship koje se od 20 do 28. održava u Španjolskoj (Cadizu).
Ian Anić prvenstvo je završio na 26. mjestu, Nikola Bilić je 96. a Mateo Uvodić 137. Sutra je na programu prvenstva posljednji dan kada se jedri medal race.
Više detalja čuti ćemo po povratku ekipe a do tada im želimo sretan povratak kući.

 mastelic SP u21 Ilca 6

Proteklog je tjedna Tanger (Marocco) bio domaćin Svjetskom prvenstvu U 21 za klase Ilca 6 i Ilca 7.

U ženskoj je konkurenciji nastupilo 66 natjecateljki iz 26 zemalja. Petra Mastelić završila je na sjajnom 20. mjestu pri čemu je ujedno i najbolje plasirana hrvatica.
U muškoj konkurenciji nastupilo ih je 115 iz 32 zemlje svijeta a Antun Tomašević svoj plasman je upisao u zlatnoj sredini (66. mjesto).
Petri, Antunu i treneru Vedranu Mandiću želimo sretan povratak kući.
 

WhatsApp Slika 2023 10 21 u 17.25.52 33263afc

U Cadizu je započelo 2023 iQFOiL YOUTH & JUNIOR WORLD CHAMPIONSHIPS na kojem će sudjelovati Ian Anić, Nikola Bilić i Mateo Uvodić. Do ponedjeljka traju registracije i testna regata te svečano otvaranje a s početkom tjedna započinju i jedrenja u konkurenciji 141 jedriličara iz 28 zemalja svijeta. Našem timu želimo puno sreće!!!

ORC pobjednik 2023

Pobjednik Viške regate brod All For One, a titula najbržeg pripala je Polet Furiosu

Akvatoriji Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis ovaj vikend bili su kulisa najprestižnijeg krstaškog jedriličarskog spektakl u Hrvatskoj
Split, 15. listopada 2023. - Startom podno Viškog Hosta u 9.00 sati, u kojem je sudjelovala flota od 170 brodova i više od 1.500 jedriličara, započelo je finale 79. Viške regate, trodnevnog, najpopularnijeg i najprestižnijeg krstaškog jedriličarskog spektakla s hrvatske strane Jadrana, a od ove godine ujedno i kulminacija Splitskog Festivala Jedrenja.
Ukupni pobjednik i pobjednik 79. Viške regate po ORC premjeru je brod All For One s kormilarom Karlom Kuretom iz JK Labud, Split. Titula najbržeg broda regate ove je godine pripala Polet Furiosu također iz JK Labud.
Uzbudljivo je bilo na moru u nedjelju, trećeg dana 79. Viške regate, kada su pod jedrima ispunjenim refulima juga, krstaši krenuli prema Dioklecijanovom gradu udaljenom 29 nautičkih milja. Dinamiku je pojačao vjetar koji je snažnije zapuhao tek trećeg dana i ubrzao ovu dionicu, tako da je prvi u cilj u Splitu uplovio Molo Longo Tuttatrieste, JK Galeb iz Kostrene uz kormilara Bojana Gregu, već u 12 sati 29 minuta i 42 sekunde. Drugi je Polet Furioso JK Labud, Split sa kormilarom Nikolom Deškovićem u 12:40:35, a treći je Outsider, JK Orsan, Dubrovnik uz kormilara Vedrana Kosovića 38 sekundi kasnije, u 12:41:14.
Regata je započela u petak, 13. listopada, s odgođenim startom zbog nedostatka vjetra. Iz istog razloga planirana ruta je skraćena te je Viška krenula podno Šolte ispred uvale Livka, umjesto sa Sustipana. Prva je do cilja ove etape Viške dojedrila posada Polet furioso uz kormilara Nikolu Deškovića iz splitskog Labuda, koju su projedrili za tri sata i 56 minuta. Po realnom vremenu drugi je liniju cilja prošao maxi krstaš Toto Travel skipera Maria Hrvoja iz JK Trogira i to minutu i pol iza Poleta. Treća je u Višku valu uplovila posada slovenskog broda Generali kormilara Sama Žvana iz kluba Mariborčanka.
Regatu kojom većina posada zatvara ljetnu sezonu jedrenja, u petak su dočekali brojni Višani od predstavnika Grada Visa, Turističke zajednice Visa, tvrtke Gradina do učenika i profesora Srednje škole Antuna Matijašević Karamaneo. Nakon iscrpljujućeg jedrenja po jakom jesenskom suncu i gotovo bez vjetra, umorni jedriličari baterije su napunili uz poznati Viški pašta fažol i kolače, koje su pripremili učenici. Također se moglo kušati sipu i bob uz pokoju čašu Crljenka, u organizaciji Kaštelanskog Klastera ZORA.
Drugi dan događanja na Visu, obilježila je atraktivna regata na trapez polju unutar luke Vis koja se ove godine jedrila po slabom jugu sa startom ispred Prirova. Jedrilo se u dva kruga prema hotelu Tamaris na rivi, pa u smjeru Kuta i Češke vile te natrag do Prirova i svjetionika. Jedrilo je deset posada razvrstanih u dvije grupe, u prvoj je slavio tim JK Marina Kaštela Scorpio s kormilarom Filipom Babićem, a u drugoj ekipa Code X sa sjevera Jadrana, iz kluba Nerevin Čavle pod kormilarom Darkom Hajdinjakom.
Tradicionalni doček jedriličara i završetak regate, podno splitskog Sustipana, na ACI-jevom mulu, obilježen je uručenjem pokala najbržem brodu regate po jedrenom vremenu. Obzirom da se Viška jedri i u OPEN i ORC razvrstanju, svim prvoplasiranim posadama nagrade su dodijeljene na svečanom proglašenju pobjednika u 20 sati na platou JK Labud u Uvali baluni. Za sve sudionike i goste zabava se nastavila uz nastup rock-grupe Little sister.
Ove su godine po prvi puta pod nazivom Splitski Festival Jedrenja objedinjene najprestižnije i najpopularnije regate, koje u razdoblje od sredine rujna do sredine listopada organiziraju na području Splita i Dalmacije, uključujući Višku i Mrduju. Za iduću jesen organizatori najavljuju još bogatiji program za sve stanovnike i goste Splita i Visa, kao i sudionike ovih regata.
Viška regata, najprestižniji je krstaški jedriličarski spektakl na hrvatskoj strani Jadrana, i jedna od najstarijih u Europi, Već 79. godina Viška regata privlači najbolje hrvatske i europske jedriličare označujući svojevrstan kraj ljetne jedriličarske sezone, odnosno posljednji jedriličarski izlazak na more prije zime. Jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis. na ruti od Splita do Visa i natrag. Organizator Viške regate je JK Labud, Split u suradnji s gradom Visom, TZ Vis, Gradina Vis i hotelom Issa Vis. Direktor regate je Ante Mlikota.
Splitski Festival Jedrenja se od ove, 2023. godine, po prvi puta pojavljuje kao jedinstvena cjelina koja objedinjuje najznačajnije jedriličarske manifestacije u Splitu tijekom rujna i listopada: Labud Classic, Mala Mrduja, Startup Europe regata, te Mrduju i Višku regatu. Nositelj projekta je Jedriličarski klub Labud Split.
pobjednik 2023 open
 Photo: Cropix
 
Rezultati