Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave

WhatsApp Image 2021 10 02 at 15.53.53

Ukupno 4 sata i 38 sekundi trebalo je pobjedniku 90. izdanja tradicionalne Mrdujske regate krstaša, brodu “Maxi Jena MM” da projedri zadanu rutu od Splita pa oko otočića Mrduje i nazad u Split. Posada crnogorskog kluba Lahor iz Kotora, sa skiperom Milošem Radonjićem bila je najbrža u jedrenom vremenu ispred flote od 200 brodova koliko je zajedrilo na jubilarnoj regati.

       - Fantastična je regata, savršeni ste domaćini i još uz sve to vrhunska konkurencija na regatnom polju – zadovoljan je novim trijumfom Miloš Radonjić kojem je pokal odmah nakon cilja uručio direktor regate Mario Stipinović ispred kluba organizatora JK Labuda.

   - Odgovara nam malo vjetra, brod je brz, a imamo uigranu posadu od 25 ljudi. Pobjeda ovisi o kvaliteti broda, no prevagu uvijek na kraju donese znanje i iskustvo posade – dodaje Miloš koji je imao najbolju taktiku jedrenja po slabom vjetru, prvo burinu a zatim maestralu.

Drugi su ciljnu liniju projedrili jedriličari na “Polet Furioso” Nikole Deškovića iz Labuda, 50 minuta kasnije, pa slijedi treća posada “Fatamorgane 2” Mate Arapova iz JK Mornara (4:47,45 sati jedrenja), te “Toto Travel Tutta Trieste” Maria Hrvoja iz JK Trogira, kojem se piše 5 sati i dvije minute jedrenja.

Pokali za najbrže po grupama, ukupno njih 18 skupina sve po premjeru brodova uručeni su večeras. Naime, na Mrduji jedre sve klase, od onih najstarijih do brzih jurilica, ali i monotip brodova koji su imali premijernu regatu a to je klasa “Melges 24”.

- Uz još jednu novost, nagradili smo pokalom i prvi charter brod koji je dojedrio do Mrduje. Uručen mu je odmah na moru, kao bi mogli nastaviti svoju đitu – naglašava Žarko Dešković predsjednik Labuda, zadovoljan i što je već tradicionalno start regate pucnjem iz regatnog pištolja sa broda Lučke kapetanije “Pojišan” dao splitski gradonačelnik Ivica Puljak, uz još dva visoka uzvanika - Željka Jovanovića, izaslanika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pokrovitelja najmasovnije regate na našoj strani Jadrana, te danskog veleposlanika u Hrvatskoj Olea Fruisa Madsena.

Oni su floti dali start, no odmah se na početku vidjela razlika između laganih, modernih jedrilica i onih starih, “teških” brodova. Što nikome nije na kraju ni bitno!

Bez obzira na rezultate najvažnije je jedriti na Mrdujskoj regati, tom omiljenom te popularnom Festivalu jedrenja....

Rezultati

Ukupno

Grupe

Melges