• Paiška regata

Startalo se u petak po buri koja je na mahove puhala brzinom iznad 25 čvorova. Već na samom startu brojili smo jednog povrijeđenog na brodu Mistik koji je iz tog razloga odustao sa regate. Radi se o našem dragom Željku Feriću koji nas često uveseljava svojim vrapcima. Vjerujemo da je ovog vikenda koji je proveo u bolnici sigurno smislio bar jedan vrabac na svoj račun. Mi mu, u svakom slučaju, želimo brzo potpuno ozdravljenje. Tijekom prve etape bilo je i bliskih susreta brodova na prolazu kod Maslinice, slomljenih lantina i tanguna, isparanog jedrilja, špinakera koji su se dizali i još brže spuštali, a velik broj jedrilica do Komiže je jedrilo samo sa jedrom.

 Povratak se jedrio SE vjetrom brzine do 18 čvorova koji je u popodnevnim satima opao. U ovoj etapi 5 NM od Komiže jedrilica Trinajstica sa kormilarom Mirko Zule ostala je bez kormila. Prvi im je u pomoć priskočio Pave Bonačić sa brodom Papillon."Čovjeku u havariji treba pokušati pomoći bez obzira na sve" rekao nam je Bonačić koji je zbog ovog odustao od regate. Najmanje što možemo je da mu čestitamo na učinjenom. U pomoć je priskočio i brod RO Lučke Kapetanije Poišan no u uvjetima kakvi su jučer vladali bilo je nemoguće vući jedrilicu bez komanda. Stoga je posada Trinajstice do matične luke Labud stigla sama improviziranim kormilom. (vidi sliku)

Na kraju svega sinoć smo iz razgovora sa kormilarima zaključili da im je ipak bilo lijepo jer kako sami kažu upravo ovakve situacije jedrenje čine posebnim.

Foto album 18. Komiške regate možete pogledati ovdje.
Očekujemo još fotografija koje ćemo naknadno staviti na stranice.