SOSW-day4-BVukicevic-151

Sjajan zadnji dan na SPLIT OLYMPIC SAILING WEEK-u ! Istočni i jugoistočni vjetar jačine od 15 do 18 čvorova dao je krila jedriličarima pa je njih ukupno stotinu na regatnom polju „B“ uspješno odradilo posljednja tri plova. Na more se krenulo ranije, već u 10 sati, sat poslije pristigli su i prvi rezultati 4 plova. Dok su rezultati u nekim olimpijskim klasama i prvog i drugog dana bili izvjesni, kao na primjer u RSX-u i klasi 470, u finnu i laseru favoriti su se borili za pobjedu praktički do posljednjeg metra.

 

Nakon 6 jedrenja, po tri u subotu i nedjelju, okončana je međunarodna jedriličarska regata Split Olympic Sailing Week. Usprkos dva dana nemogućnosti jedrenja uzrokovanih vremenskim prilikama, regata je uspješno odrađena i okončana na obostrano zadovoljstvo organizatora i natjecatelja. U tri najbrojnije klase su pobjednici odlučeni u posljednjem plovu.

Među 38 jedriličara u klasi "laser" najbolji je bio Milan Vujasinović (JK Labud, Split) s četiri prva i po jednim 2. i 4. mjestom. Pobjedom u 5. plovu, Tonči Stipanović (JK Mornar, Split) je osigurao ukupno 2. poziciju. Za 3. mjesto su konkurirali Aron Lolić (JK Labud), Danijel Mihelić (JK Galeb, Kostrena) i Austrijanac Andreas Geritzer, olimpijski doprvak iz Atene 2004.

U "laser radialu", ženskoj olimpijskoj disciplini, doprvakinja svijeta, Francuskinja Sophie de Turckheim je u prva dva plova bila iza europske prvakinje Tine Mihelić (JK Labud), ali je pobijedila u sljedeća tri. Uoči posljednjeg plova je bod prednosti pred Tinom i tri ispred Nenada Bugarina (Val, Crikvenica).
U "finnu" i bez europskog prvaka Ivana Kljaković-Gašpića (bolest) nije nedostajalo uzbuđenja. Za to se pobrinuo Mate Arapov (JK Mornar), višestruki olimpijac u klasi "laser". Nakon tri subotnja plova je vodio, u nedjelju je prvo diskvalificiran zbog preranog starta, pa je bio drugi, odmah iza Marina Mišure (JK Split). U posljednji plov su ušli bodovno izjednačeni. Mišura je bio 1., Arapov 7.
U klasi "470" je polovica flote od 10 brodova bila iz Slovenije. Subotu su najbolje odradile Tina Mrak i Teja Černe (Pirat, Portorož), dok su u sva tri nedjeljna plova pobijedili Mitja Mikulin i Sebastian Prinčić (JK Burja). Europski i svjetski prvaci Šime Fantela i Igor Marenić nisu jedrili u Splitu.
U klasi "RS:X", muškoj olimpijskoj dasci, svi plovovi su imali isti rasplet – prvi Luka Mratović (Mornar), drugi Mihovil Fantela (Sv. Krševan, Zadar).
KONAČNI REZULTATI:
"laser"
1. Milan Vujasinović (Labud) 6 negativnih bodova
2. Tonči Stipanović (Mornar) 12
3. Danijel Mihelić ( Galeb – Kostrena ) 27
"laser radial"
1. Sophie de Turckheim (Francuska) 7
2. Tina Mihelić (Labud) 11
3. Nenad Bugarin (Val) 12
"finn"
1. Marin Mišura (Split) 9
2. Mate Arapov (Mornar) 15
3. Rafal Szukiel (Poljska) 17
"470"
1. Mitja Mikulin, Sebastian Prinčić (Burja, Slovenija) 6
2. Tina Mrak, Teja Černe (Pirat Portorož, Slovenija) 8
3. Dylan Tidd, Nejc Dolinšek (Pirat, Slovenija) 15
"RS:X"
1. Luka Mratović (Mornar) 5
2. Mihovil Fantela (Sv. Krševan) 10
3. Aljaž Maslo (Pirat, Slovenija) 15

Kompletni rezultati na stranici SOSW


IZJAVE:

KARLO KURET
Direktor regate

Na kraju moramo bit itekako zadovoljni jer je nakon dva dana bez vjetra zavladala velika nervoza i među organizatorima i među natjecateljima. Na sreću posljednja dva dana zapuhalo je jugo, odnosno friški levanat pa je posao bilo lako odraditi do kraja. Jer, bez vjetra se ne može... Organizacijski odbor je napravio zaista velik posao i na kraju mislim da svi skupa moramo biti i te kako zadovoljni. Što se tiče domaćih jedrličara oni su potvrdili svojim rezultatima ovog vikenda da pripadaju samom vrhu olimpijske jedriličarske elite.

MILAN VUJASINOVIĆ
JK LABUD

Odgovarali su mi ovi uvjeti jer sam imao jak vjetar u krmi, prva dva plova napravio sam neke pogreške u orci, ali sam i jako dobro iskoristio tuđe greške. Na koncu, zadnji race nisam ni trebao voziti ali eto... Sve u svemu, jako sam zadovoljan i svojim nastupom i organizacijom.

MARIN MIŠURA
JK SPLIT

Velika je borba bila između mene i Mate Arapova koji je pravo iznenađenje na ovom natjecanju jer fizički nije građen za klasu finn ali kao sjajan jedriličar dobro je jedriija, je malo se i umorija na kraju. Ja san nakon dugo vremena dobro „ćutija“ more pa san bija sve bolji i bolji kako se regata bližila kraju.
SOPHIE DE TURCKHEIM
FRANCUSKA

Jako sam umorna danas ali i jako zadovoljna, bilo je puno vjetra i puno zabave na moru, svakako dobro za kvalietan trening. Bila sam bolja nego jučer, iako ne sa najboljom tehnikom. Ipak je bio jak vjetar. Vjerujem da će mi program i sljedeće godine dopustiti da dođem u Split. Organizacija za svaku pohvalu.

TEJA ČERNE
SLOVENIJA

Napravili smo dobar posao u Splitu zahvaljujući dobrom vjetru prošla dva dana. Sretna sam i zadovoljna, drugo mjesto u klasi 470 je u ovoj konkurenciji dobar rezultat.