Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave
08052010Press-FinnEP_2010-01Na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala u prostorijama jedriličarskog kluba Labud označen je početak Europskog prvenstvo u klasi Finn za seniore i juniore koje se održava u Splitu od 08. do 16. svibnja 2010. Tiskovnoj konferenciji su prisustvovali Mira Boban, predsjednica JK Labud, Karlo Kuret, direktor regate,  Ivan Kljaković Gašpić - Bambi, aktualni europski prvak u klasi Finn, Josip Olujić, junior i član JK Labud, Vasilij Žbogar - slovenski reprezentativac i osvajač olimpijskih medalja u Ateni i Pekingu te labudaš Minski Fabris, jedan od najtrofejnijih hrvatskih jedriličara i europski prvak u klasi Finn 1978. u Švedskoj.

Nakon uspješno odrađenog Split Olympic Sailing Week-a JK Labud je spreman opravdati povjerenje u organizaciji Europskog prvenstva u klasi Finn, svakako uz Kontinentalni kup u atletici, najvažnije sportske manifestacije ove godine u Splitu. Dodatna potvrda povjerenju organizatora je činjenica kako se u povijesti europskog natjecanja u ovoj „kraljevskoj klasi“ upravo u Splitu okupio najveći broj jedriličara, njih čak 110 iz 27 zemalja.

Jedriličarska krema iz Europe ali i SAD-a te Novog Zelanda ovog vikenda pristiže u Split i u tijeku je registracija sudionika sve do ponedjeljka u 19 sati kada će biti održano svečano otvaranje. Prvi regatni dan je na rasporedu u utorak, 11. svibnja u 12 sati. Na regatnom polju u bračkom kanalu predviđeno je ukupno 11 plovova u 6 regatnih dana. Svakog dana odjedrit će se dva plova osim u subotu 16. svibnja kada će se jedriti samo finalni plov, Medal race a dodjela odličja je predviđena istog dana u 19 sati.

JK Labud, najstariji hrvatski jedriličarski klub više puta do sada se dokazao kao vrsan domaćin i organizator sposoban realizirati na visoko profesionalnom nivou prestižne sportske manifestacije koje su ne samo izvrsna referenca klubu već i samom gradu Splitu te čitavoj Hrvatskoj. JK Labud je bio organizator Otvorenog prvenstva Europe u klasi Finn 1997. godine, Svjetskog prvenstva za veterane - Finn Masters 2002. i Svjetskog prvenstva u klasi Finn (Finn Gold Cup) 2006. Velika čast je pripala klubu u organizaciji  Svjetsko prvenstvo u klasi Finn za veterane od 23.- 28. svibnja. svega tjedan dana nakon Europskog prvenstva.
Uz činjenicu što se u ovom tjednu pred nama u Splitu nalaze najbolji jedriličari Europe posebnu draž Europskom prvenstvu daje i činjenica da će  titulu Europskog prvaka u Splitu braniti naš sugrađanin, brončani s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u istoj klasi, Ivan Kljaković-Gašpić Bambi. 

IZJAVE SUDIONIKA KONFERENCIJE

Mira Boban
Ponosni smo što je JK Labud organizator Europskog prvenstva u klasi Finn za seniore i juniore. Također se iskreno nadamo kako će naš Bambi obraniti titulu europskog prvaka. Zahvaljujemo Gradu Splitu, Županiji i svim sponzorima koji su nam pomogli u realizaciji ove regate. Nadamo se kako  će nas poslužiti dobro vrijeme i dobri uvjeti na moru.

Karlo Kuret - MP3
U Splitu će se okupiti rekordan broj jedriličara u povijesti ove klase, njih čak 110 iz 28 zemalja što jako puno znači za Split, Hrvatsku ali i nas kao klub jer nam je to priznanje kako smo uvijek dobri domaćini te jedriličari vole ovdje doći.  Za Hrvatsku nastupaju najjača imena poput Bambija, Mišure, Olujića (junior) i vjerujemo u njihov dobar plasman te kako ćemo se na kraju svi veseliti.

Ivan Kljaković Gašpić Bambi - MP3
Konkurencija u našoj klasi je svake godine sve jača, a zaista je impresivan broj sudionika na ovom prvenstvu što je dobro jer se održava visok nivo jedrenja a nama je to i dodatna motivacija. Uloga favorita je tu, no to je samo uloga, špekulacija, rekao bih. Tu sam kao i drugi da izađemo na more, jedrimo pa ćemo onda vidjeti ko je najbolji. Osjećam se potpuno spreman i vjerujem kako će naslov ostati u rukama Hrvata te ćemo imati razloga za slavlje.

Vasilij Žbogar - MP3
Finn je novi izazov za mene jer sam u laseru postigao izvrsne rezultate, tu su dvije olimpijske medalje. Želim se okušati u finnu no nisam spreman za velike domete, sretan bi bio ako se plasiram među prvih 20. U finnu je ipak malo teže, ali tu su Kuret, Fabris, Bambi i ostali koji mi puno pomažu. Osjećam da još uvijek to nije to ali dat ću sve od sebe.

Josip Olujić - MP3
Zadnje dvije, tri godine sam u vrhu juniora na europskim i svjetskim natjecanjima. U dobroj sam formi, Fabris sa mnom trenira i vjerujem da ću uspit osvojit medalju.

Minski Fabris
Ponosam sam što pripadam ovim momcima i što se nastavlja pohod na vrhunske rezultate u klasi finn. Mi smo bili pioniri proboja rezultata u svijetu i sretan sam što su naši finnisti nastavili proboj.  Trudit ćemo se da svijet i dalje prati naše vrhunske rezultate.