Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave

10052010FinnEP_2010-otvaranje1Anđelka Visković, dogradonačelnica Grada Splita, svečano je otvorila Europsko prvenstvo za klasu finn koje službeno sutra, u utorak 11. svibnja, započinje i s nadmetanjima na moru.

Naime, na platou pred splitskim klubom organizatorom ovog prestižnog natjecanja JK Labuda, u ponedjeljak navečer održana je ceremonija otvaranja gdje su osim brojnih jedriličara, prisutni bili i mnogi dužnosnici iz sporta.

IZASLANICI GRADA

Osim gospođe Visković, izaslanice splitskog gradonačelnika Željka Keruma, u ime grada koji je i pokrovitelj EP za finn, na otvaranju su bili i Ivo-Goran Munivrana, tajnik splitskog Saveza športova,  pa Mario Negotić pročelnik za sport grada Splita, te delegacija Hrvatskog jedriličarskog saveza: predsjednik Marin Lovrović, tajnik Ivo Jaić, član Izvršnog odbora Željko Kljaković-Gašpić, glavni trener Marko Mišura i drugi članovi.

Među brojnim kormilarima koji su stigli na prestižno nadmetanje, otvaranju su prisustovali i trio pretendenati za postolje: Edward Wright, Rafal Szukiel, Marin Mišura, pa Torsten Jamstam, Mikael Bandt, Milosz Wojewski, ... kao i labudovi juniori: Josip Olujić i Nikola Barić, te i cijela sudačka  garnitura predvođena glavnim sucem Robertzom Ralphom.

10052010FinnEP_2010-otvaranje4TINA DIGLA ZASTAVU

Ceremonijal je započeo himnom Republike Hrvatske u izvođenju klape Šušur, dok je Tina Mihelić, članica Labuda i aktualna prvakinja Europe za klasu laser radial podigla zastavu na jarbol. Sve okupljene je pozdravila Mira Boban, predsjednica Labuda još jednom ističući detalj koji je obilježio ove nadmetanje:

- Prezadovoljni smo što će se Split i naše prvenstvo upravo pamtiti po rekordnom broju kormilara, a i vremenska prognoza nam je naklonjena.

Karlo Kuret, i sam vrhunski kormilar podno jedra finna, ali sada u dvostrukoj ulozi i kao jedriličar ali i kao direktor regate, kazao je slijedeće:

- Finci su već koncentrirani za regatavanje i svi nestrpljivo čekaju start prvog plova. Početak će to biti velike bitke, koja će trajati šest dana i bit će poprilično neizvjesna. Pogotovo me raduje što upravo klasa finn ima veliku tradiciju u našem klubu od prvog osvajača europskog zlata Minskog Fabrisa pa svih njegovih nasljednika.

BUDUĆNOST FINNA NEUPITNA!

Posebno radost što je nanovo u Splitu iskazao je i Hajdu Ballasz, prvi čovjek klase finn u krovnoj jedriličarskoj organizaciji ISAF-u, naglasivši:

- Čast mi je što sam opet u ovom prekrasnom gradu, što ste opet domaćini vrhunskog nadmetanja, a prema nagovještajima meteorologa i vrijeme će ovim odličnim kormilarima ići na ruku. Prema startnoj listi vidljiva je i kvaliteta samih finaca, pa budućnost ove kraljevske klase, kako joj mnogi tepaju, uopće nije upitna!

Kako smo već istakli, prvenstvo je otvorila Anđelka Visković, dogradonačelnica grada podno Marjana koja nam je kazala:

MEDALJA OSTAJE U SPLITU

- Grad podržava sva sportska događanja koje organiziraju naši klubovi, a što se tiče jedrenja, osim odličnih rezultata,  pogotovo nas raduje i sama vizija sporta zahvaljujući kojem bi se mogla i produžiti turistička sezona, te budućnosti Hrvatske s prefiksom – nautička zemlja. A što se tiče samog Europskog prvenstva, moja želja bi bila da medalja, barem jedna i ostane u Splitu, pa s nestrpljenjem očekujem nedjelju kada ću na proglašenju pobjednika najboljima i uručiti kolajne. Još kada bi to bio naš Bambi, Ivan Kljaković-Gašpić, koji je dobio i nagradu grada Splita za minulu godinu, za njega i hrvatsko jedrenje i više nego uspješnu sezonu.

I mnogi uz dogradonačelnicu, također priželjkuju koje odličje, a prognozom se poigrao i sam Karlo Kuret, kazavši kako na proglašenju pobjednika za himnu ima samo dvije dvojbe: ili će se svirati Hrvatska ili himna Velike Britanije!

tekst: Sandra Barčot     snimke: Božo Vukičević