Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave

DOGAĐANJA NA MORU

 

    Nervoza koja se danas nadvila splitskim akvatorijem, barem na onom dijelu podno Zente gdje je satima plutala flota finaca, mogla se rezati – nožem!

    A kako i neće u zraku biti nervoze kada je 97 kormilara na jedrilicama sa oznakama iz 26 zemalja izašla na more u 12.45 sati kako bi pokušali odjedriti treći plov Europskog prvenstva za klasu finn 2010. u konkurenciji seniora i juniora. No Eol im se nikako nije htio smilovati, pa je cijelo poslijepodne prošlo u sunčanju, ćakulanju, planiranju taktike, prepričavanju minulih događanja na ovom nadmetanju, a dvojica Poljaka čak su se i okupala. Njima očito more nije hladno...

   Prolazile su tako minute u isčekivanju, pretočile su se, doduše sporo, i u sate, pa je 17 sati već svima svega bilo – dosta! No Regatni odbor sa predsjednikom Tonko Petešićem ostao je pri svome – čeka se vjetar i to jugo!

  A i neka brazda se na obzorju počela mreškati, pa se nada opet vratila među flotom. Brzo su članovi Regatnog postavili polje i to Bravo, ispod Žnjana, te su dali i startnu proceduru za start u 17.30 sati. Vjetar je napokon imao snagu između 8 i 9 čvorova, da bi se na prvoj bovi od orce pojačao na 13-14 čvorova.

    - S tim prvim startom sve je bilo u redu, no veći je meni bio problem hoću li ići na drugi, pa da napokon imamo četiri plova u četiri dana jedrenja s kojima bi imali i valjanu regatu. Naime, regatu moram završiti do zalaska sunca, danas u 20.11 sati, i zbog toga mi je bila panika – govori nam Petešić, koji je poprilično mirno izgledao na moru. Nije dao ni naslutiti koja se dvojba odvijala u njemu – hoće li imati dva plova i napokon miran san jer prvenstvo ima!

   Izračunao je tako Tonko kako nakon okončanja prvog plova nema vremena za puno razmišljanje već hitro krenuti i na proceduru drugog starta. Kako je vjetar pojačao, a finci imaju pravo promijeniti jedro, dosta njih i to oni najsporiji odlučili su mijenjati jedra nakon okončanja prvog plova. A vrijeme curi za dati start druge utrke...

   - To je bio veliki rizik, jer vremena za opći opoziv i ponavljanje starta nisam imao budući je drugi plov trebao biti okončan prije zalaska sunca. Ipak su uspjeli promijeniti jedra i drugi start sviran je u 19 sati. Srećom bio je čisti start, bez prekoračenja, a i vjetar nam se smilovao, zapuhalo je jugo 13-14 čvorova.

   No tijekom regate vjetar je pao na 8-9 čvorova, ali srećom prvi je ciljnu liniju prešao šest minuta prije isteka vremena, znači u 20.05 minuta.

  I posao je obavljen!    

  

 

VREMENSKA PROGNOZA

 

   Prognoza za subotu (15. svibnja) jedina od minulih dana obiluje vjetrom. Čak bi mnogi rekli i s previše vjetra. Naime, najavljuje se prvo jugo, pa lebić, pa opet jugo, zatim tramontana i to od 20 do 25 čvorova.

  Inače regata za klasu finn može se dati po vjetru jačine do 25 ili pak do 27 čvorova, a sve preko je jednostavno – topljenje... 

  Prvi predviđeni subotnji start je za 12 sati!

 

 

 

OCJENA DANA – MINSKI FABRIS

 

   Pozitivnu ocjenu dao je legendarni Mime i za same jedriličare, prvenstveno naše momke, ali i za Regatni odbor i njihov obavljeni posao.

   - Regatni odbor maksimalno se trudio izvuči regatu, a strpljivi su bili i jedriličari na moru,na onom iscrpljujućem suncu.

   - Što se tiče naših još jednom su unatoč brojnim problemima i uvjetima pokazali kvalitetu. Bambi (Ivan Kljaković-Gašpić) je imao male oscilacije u prvom plovu, no unatoč greškama okončao ga je kao drugi, dok je u četvrtom izborio šesto mjesto i time sebi zacementirao treću poziciju ukupno na ljestvici. Što se tiče Marina, treba još svladati krmu, no odlično je i on danas vozio – upisao je treće i peto mjesto.

 

 

 

ROĐENDANI

 

  Veselo je bilo u JK Labudu budući su dva člana imala rođendane.

   Prvo je slavio legendarni Branko Širola svoj 70. rođendan i to 13. svibnja, da bi dan kasnije (14. svibnja) i Leo Kuret proslavio 69. rođendan.

   Čestitamo im i mi.....

 

 

 TAKTIKA NAŠIH

 

   Vrijeme do starta, više od četiri sata jedriličari su provodili u dosadi. A naši su proučavali taktiku...

   I to svi na okupu: Marko Mišura glavni trener Hrvatskog jedriličarskog saveza, pa Minski Fabris, te Marin Mišura i Mate Arapov kojima je trener Nenad Viali, a tu se našao i Matin flokista u zvijezdi Ante Šitić.

   Dotle je Ivan Kljaković-Gašpić Bambi pripremao taktiku sa svojim trenerom Marinom Siriščevićem, te nama – press brodu – pojašnjavao oko pive i što piva znači za fince.

  - Piva ti je fincima doping, i ako vide pivu, svi će doći oko vašeg broda...

  A vrijeme je kratio i Mime Fabris te zajedrio. Prvo u Marinovom brodu, a zatim u finnu juniora Josipa Olujića.

 

RUDARSKE SVJETILJKE

 

     Kako se znalo da će se utisno okončati zadnji plov i da će se flota u sumrak vraćati u luku, organizatori su obavijestili i Lučku kapetaniju kako između 20 i 21 sat će skupine finaca biti na putu u Uvalu baluni, te kako će se paziti na čak tri trajekta i jednog dvotrupca koji izlaze iz luke u 20.30 sati.

   To je bio službeni dio razgovora, no više bilo smijeha izazvao je razgovor na relaciji KOPNO-MORE, odnosno tajnica regate na jednoj strani Rudolfa Širola-Kliškić te Regatni odbor na drugoj strani veze.

    - Dolfa, trebaš nam osigurati 97 rudarskih svjetiljki za kormilare-fince tako da mogu osvijetliti put nazad u luku.

  Spretno je Dolfa upitala:

  -  S kojim punjenjem, da li na dinamo motor ili one kandile koje imamo u skladištu, koje su još tu od prije Isukrsta.

 

SEDAM PROTESTA

 

  Čak sedam protesta dobio je šef  Regatnog ureda Čedo Perić, nakon jedrenja u petak.

  Od toga

 

FELJTON ZA LJEPOTICU I ZVIJER

 

  Kako ovaj bilten svako jutro, uz kavicu naravno, izaziva brojne komentare (nadamo se pozitivne...) tako smo tijekom današnjeg boravka na moru dobili i jednu sugestiju.

  - Umjesto biltena, Sandra, napravi feljton o ljepotici i zvijeri. Evo i pusa slijedi .....  vikao je Ruben Vujnović dok je cjelovom nagrađivao Srđana Cicarellija.

   E' sad tko je ljepotica, a tko zvijer – prosudite sami...