• Paiška regata

Nakon čitanja njegovog imena kao vlasnika nove-stare titule prvaka Europe, tonac Ivica Bilić pustio je pjesmu pok. Dina Dvornika “Ništa kontra Splita” i u ritmu tom je pred Labudom i okupljenima na dva gumenjaka stigao Bambi i njegov trener Marin Siriščević, te prijatelji im sa upaljenim bakljama.

- Prvak je uplovio u luku!

Nakon bakljade, dodjela nagrada i prijelaznog pokala zahvalio se Bambi:

- Hvala svima, i Tonku i volonterima koji su radili na regati, bila je teška a nas trojica smo u ovom trenutku bili najspremniji, pokazali da smo sada najbolji.

Nakon brojnih čestitki i slavlja koje je uslijedilo zbog čak trojice Hrvatska među desetoricom veličanstvenih u Europi, Anđelka Visković je prvenstvo i službeno proglasila okončanim.

IZJAVE

POBJEDNIK - Ivan Kljaković-Gašpić:

- Pod ogromnim opterećenjem odradio sam ovu regatu, sada to mogu priznati. Bilo je ludo i nezaboravno, i ne može se lako do medalje. Odradio sam odličan start, mala bodovna razlika nametnula mi je da moram paziti na Britanca Wrighta, te sah uspio uhvatiti svaki dric tramuntane i eto mene pet kao prvaka Europe – euforično je govorio Bambi, dolaskom na kopno, primajući čestitke sa svih strana, a sve je na kraju proslavio i skokom u – more....

Marin Mišura:

- Nezadovoljan sam i zadovoljan. Ljutim se na sebe zbog učinjenih grešaka, no i zadovoljan petim mjestom. Jedrio sam bok uz bok vrhunskim fincima i sitnice odlučuju konačan redoslijed. Sada se treba fokusirati na regatu Svjetskog kupa u Medembliku, pa Svjetsko prvenstvo u SAD-u, ispraviti što se dade ispraviti i ići na prva mjesta.

Mate Arapov:

- Super sam zadovoljan jedrenjem u medal raceu, bez greške sam to odradio jer nije bilo opterećenja, nisam imao što izgubiti. Ipak mi nedostaje treninga u ovom brodu, no ostajem ja vjeran dvosjedu zvijezdi gdje me čeka Medemblik te europsko prvenstvo u Italiji.

Josip Olujić:

Četvrtu poziciju u konkurenciji juniora uzeo je član kluba organizatora ovog nadmetanja JK Labuda, 20-godišnji Josip Olujić.

- Zadovoljan sam samim regatama i svojim jedrenjem, iako mi je eto pobjegla medalja. No uvidio sam svoje greške na regatnom polju što je rezultat malo vremena provedenog na moru. Zbog obveza na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nisam baš bio u treningu no sada znam da mogu parirati i europskim juniorima. Čeka me ipak malo jači trening i to pod palicom Minskog Fabrisa i to pripreme za Svjetsko prvenstvo koje je kao i seniorsko u San Franciscu, ali termin prije njih, početkom kolovoza – najavio je teški rad, ali na krilima ovog uspjeha, labudova nada u finnu te nasljednik Karla Kureta.

Karlo Kuret – direktor regate

- Što se tiče mog jedrenja ipak mi nedostaje treninga, no mogu još očito parirati i onim najboljima. Bitnije mi je za ovu regatu bio organizacijski dio jer kao direktor regate strahovao sam od mogućih problema, no srećom izvukli smo se i iz “zamki” sa vremenskim uvjetima. Još jednom mogu samo zahvaliti svih ljudima u organizaciji na dobro obavljenom poslu, jer su mi redom jedriličari čestitali na dobro organiziranom nadmetanju tijekom cijelih tjedan dana.

ČESTITKE REGATNOG ODBORA

Na kraju zadnjeg, onog finalnog plova, pri povratku na kopno predsjednik Regatnog odbora Tonko Petešić putem radio stanice zahvalio je svima, preciznije čestitao:

- Nema zahvale, već čestitka i to velika svima što su pomogli da odradimo dobar posao. I ljudima na kopnu i onima koji su radili na moru. Sve je, premda je bilo dosta problema sa vremenskim uvjetima, na kraju okončano odlično. Čestitka...

Nakon ovog zaputio se Tonko direktno u kuhinju gdje, kako smo doznali od glavnog kuhara Igora Koštića svaki dan Tonka čeka njegova – teča... A u njoj obvezno lešo meso sa puno, puno povrća te kupusa.

FRANCUZ OPERIRAN

Dok je trajala ceremonija svečanog proglašenja najboljih na Europskom prvenstvu za klasu finn 2010. u konkurenciji seniora i juniora, u splitskoj bolnici operiran je Thomas Le Breton.

Naime, 28-godišnjem Francuzu, koji je imao vizu za medal race, tijekom jutra je pozlilo i u 4 sata je odvezen u bolnicu gdje mu je dijagnosticirana perforacija slijepog crijeva. Operacija je uspješno okončana, teće mladi finac još par dana ostati u bolnici.

Inače zadnje regate je jedrio s bolovima, te izborio i medal race, no nije odustajao od jedrenja sve do nedjeljnog jutra kada je ipak shrvan bolju morao u bolnicu.

JEDRILIČARI ZADOVOLJNI

U ime svih jedriličara, u ime svih finaca, organizatorima se zahvalio brončani Daniel Birgmark. Uručio je Šveđanin potpredsjedniku Labuda Toniju Mlikoti knjigu o 60 godina klase finn, klase koja je i potekla upravo iz njegove zemlje.

DOGAĐANJA NA MORU

Prema planu start za medal race odrađen je u podne, preciznije u 12.05 sati i to pred splitskim Sustipanom. Jedrilo se na manjem regatnom polju onom za medal race, ipak je tek devet jedriličara bilo na startu (Francuz je bio u bolnici), na tramuntani od nekih 10 čvorova. Navijanje, viku, upaljene bengalke nakon cilja, cijeli taj šušur od veselja teško je i opisati. Jer prvi je cilj prošao Mate Arapov, a drugi Ivan Kljaković-Gašpić kojem je to značilo i obranjenu titulu prvaka Europe. Zatim slijedi Britanac Edward Wright, pa naš Marin Mišura.

- Za drugi današnji plov, zadnji u regati i to za popravak plasmana od 11. do 97. pozicije prošireno regatno polje spustili smo niže prema Šolti, tramuntana je pojačala, start je dat u 13.41 sati te smo i ovu utrku uredno okončali, premda je na kraju vjetar počeo dušiti – rezimirao je sva događanja na Tonko Petešić, predsjednik Regatnog odbora.

OCJENA DANA - MINSKOG FABRISA

Današnju utrku za medalje komentirao je i prvak Europe iz 1978. godine Minski Fabris:

- Mate je neopterećen ušao u plov jer ništa nije imao za izgubiti i tako čiste glave odradio je sve kako treba i pobjedio u toj utrci, još jednom potvrđujući naša predviđanja kako je on odličan jedriličar i zna jedriti vrhunski u svakoj klasi. Što se tiče Bambija, samo pohvale, iako pod pritiskom odradio je dobar start, pazio na glavnog konkurenta za medalju Wrighta, i dobio ono za čim je žudio – postao je novi-stari prvak.

Što se tiče Marina i on je odjedrio dobro, iako nije baš imao dobru startnu poziciju, no u drugom krugu je imao odličan potez i približio se vodećima.

- Prvi put da imamo čak tri Hrvata u medal raceu i to je uspjeh sam po sebi, a ova Bambijeva medalja je šlag na jagode. Vidi se kako se u CRO-jedrenju radi dobro i da imamo kvalitetu za sami vrh. Za kraj samo još jednom – bravo momci!