Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave

    Planirani start u 12 sati za ponedjeljak (24. svibnja) označit će i početak Svjetskog prvenstva za klasu finn i to u kategoriji veterana, barem onaj početak na moru.

   Ujedno će u 9.30 sati u prostorijama JK Labuda, domaćina ovog prestižnog nadmetanja starih,  iskusnih morskih vukova  i to njih 167 iz 25 zemalja, predsjednik Regatnog odbora Alen Kustić održati i sastanak kormilara. Osim detalja oko tri moguća regatna polja, što naravno ovisi o vjetru, sudionicima regate bit će podijeljeni i plamenci za oznake u kojoj grupi jedre – u plavoj ili pak crvenoj.

JEDRE 75-GODIŠNJACI I TRI ŽENE

     Što se tiče samog svečanog otvaranja  svjetskog nadmetanja finaca, koje se održalo u nedjelju nevečer na platou ispred Labuda, još jednom se potvrdilo kako ova regata s pravom nosi epitet – prestižna. Jer kada na jednom mjestu, jednom godišnje, okupite  sve najbolje u jedrenju, sve kormilare koji su godinama harali regatnim poljima osvajajući olimpijske i svjetske kolajne, te s kormilom druguju i u poznim godinama, onda s ponosom možete kazati kako u Splitu gradu imate svjetsku kremu.

   Potvrdio je to i predsjednik klase finn Fons van Gent, naglasivši kako mu je posebna čast biti upravo u Splitu, te nanovo pozdraviti stare jedriličare među kojima su i dvojica 75-godišnjaka (Njemac Alfred Blum i Francuz Henri Roumaillac), kao i tri žene.

 

FABRIS DIGAO ZASTAVU

  Sama svečana ceremonija otvaranja SP za veterane u klasi finn, započela je himnom u izvedbi klape Šušur, dok je europski prvak iz 1978. godine Minski Fabris podigao hrvatsku zastavu. 

  Sve okupljene prvo je pozdravio Ivan Kuret, direktor regate i sam odličan  jedriličar, naglasivši kako mu je izuzetna čast što je upravo njegov klub opet domaćin vrhunskim fincima, te zahvalio svim volonterima koji su savršeno odradili posao prije tjedan dana na Europskom prvenstvu za klasu finn u kategoriji seniora i juniora,a  sada ih čeka i svjetska smotra za veterane.

   No osim jedrenja, barem kod veterana mnogo je bitnije druženje, budući ovi morski vukovi na regatu dolaze u društvu svojih obitelji, upoznaju naš  grad i uživaju u onom što im možemo ponuditi.

KAMP PRED BANOVINOM

  Dobar vjetar i dovoljno čvorova i jedrenja, kao i ugodnog  druženja, nazočnim kormilarima zaželio je i Mario Negotić, pročelnik za sport  grada Splita pozdravivši sve i u ime gradonačelnika grada podno Marjana gospodina Željka Keruma.

  Interesantno je naglasiti kako većina finaca na regate dolaze u kamp kućicama i trajlerima sa jedrilicom, a da bi bili što bliže JK Labudu, klubu domaćinu nadmetanja, organizatori su za sudionike SP za veterane, osigurali i sam smještaj na parkiralištu na Zvončacu, ali su ishodili i dozvole da se jedriličarima oslobodi još jedan prostor. Odavno već u funkciji nije bila stara „Bašta Zvončac“ koja sada ima čak tri vlasnika, no svi su bez ikakvih problema ustupili taj dio da slijedećih dana na njemu borave jedriličari u svojim kamp kućicama i šatorima, s tim da im je JK Labud osigurao priključak za vodu i struju.

  Dok su, naravno, jedrilice smještene na plotou ispred JK Labuda i susjednog JK Mornara, koji je također ustupio  svoj prostor, kako bi ova svjetska jedriličarska krema imala što bolje uvjete za jedrenje i boravak u našem gradu. (S.B.)