Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave
LUKŠA CICARELLI SLAVIO U PRVOM PLOVU

Odlično je započelo Svjetsko prvenstvo za veterane u klasi finn 2010., koje se održava u organizaciji splitskog Labuda. Naime, sezonu pobjeda otvorio je domicilni jedriličar Lukša Cicarelli pobjedivši u prvom odjedrenom plovu u svojoj crvenoj skupini, dok je isti uspjeh uknjižio Čeh Michael Maier u drugoj, plavoj skupini iskusnih morskih vukova njih 167 iz 25 zemalja koliko ih ovaj tjedan jedri u splitskom akvatoriju.

A na more se izašlo nešto iza deset sati zbog planiranog starta točno u podne, no vjetar baš i nije bio tako konstantan pa je predsjednik Regatnog odbora Alen Kustić početak regatavanja odgodio za nekih sat vremena. Zajedrilo se nešto iza 13 sati, prva pa druga grupa s razlikom od 15 minuta, u crvenoj 84 kormilara, te u plavoj njih 83 finca.

VODI TALIJAN ISPRED ČEHA MAIREA

- Jedrilo se na polju Alpha, ispred Sustipana prema Čiovu po maestralu koji je šetao od 8 do 12 čvorova, a bili smo prinuđeni prvi start i ponoviti. U prvom plovu slavio je Lukša i sam vlasnik brojnih odličja i titula s minulih svjetskih prvenstava veterana, te u drugoj skupini Maier, dok je u drugom plovu u Lukša imao malo manje sreće – događanja na moru prepričao nam je Denis Marinov, član Regatnog odbora, te naveo kako je u drugom plovu u plavoj skupini pobjedio Marco Buglielli, čime se Talijan i popeo na sam vrh svih sudionika svjetske smotre veterana, ispred drugoplasiranog Čeha Maiera.

Naime, zbog gužve na regatnom polju jedri se u dvije skupine, no rezultati se u konačnici zbrajaju i tako sve do završne podjele u kategorijama prema godinama života natjecatelja.

SPAŠAVANJE FRANCUZA

Što se tiče drugog plova za crvenu skupinu tu je pobjedio Slovak Peter Mosny, još jedno poznao ime s regata, zadnjih godina kao skiper jurilice Quebramark koja zadnjih par godina hara i našim regatnim poljima.

Bilo je i nepredviđenih događanja na moru kada je francuski jedriličar upao u more i više nije imao snage sam se vratiti u brod, pa mu je u pomoć priskočio Željko Katunarić, uskočio u njegovog finca, te i samog kormilara popeo na svoj brod. No tijekom prelaska opet na svoj brod poznati Kanta je imao peh i ozlijedio se. Srećom samo lakše.

VEČERNJA ZABAVA

Iako svi sudionici regate baš rezultat i ne ističu kao primarni, itekako na moru ali i na kopnu „grizu“ ovi iskusni morski vukovi. Ta tvrdnja pokazala se i na samom pontonu kada je flota nešto iza 17 sati i stigla na kopno. Naime u jednom trenutku tridesetak jedrilica i kormilara htjelo je u istom trenutku izvući brodove na kolica, pa je nastala i kratkrotrajna gužva.

Za sutra je također start prvog plova planiran za 12 sati, u ako vrijeme dozvoli pokušat će se odjedriti dvije utrke, dok organizatori ove prestižne regate planiraju i odlično večernje druženje s početkom u 20 sati.

Mjesto događanja i dobre zabave je restoran Grašo u splitskom ACI-ju. (S.B.)