Komiška regata

Komiška regata

Komiska regata
SPLIT-STARI GRAD-SPLIT 29.04-01.05.2022.
Oglas
Prijave

KUSTIĆ FLOTU IPAK IZVEO NA MORE

Sreća prati hrabre i odvažne, te ih na kraju i nagradi - a u ovoj ulozi se našao Alen Kustić, predsjednik Regatnog odbora u srijedu, trećeg dana Svjetskog prvenstva za klasu finn i to u kategoriji veterana.

Naime, vremenska prognoza i događanja na moru, još od samog jutra jednostavno nisu obećavali da će uopće danas biti išta od jedrenja. Vjetra nije bilo ni otkuda, pa se planirani start za 13 sati odgodio za slijedeća dva sata iščekivanja. Flota od 167 veterana, onih starijih od 40 godine pa sve do 75 godina u životnom kalendaru kao i tri žene, sve jedriličari od formata i to iz 25 zemalja, čekali su na kopnu strpljivo daljnje odluke Regatnog odbora. No kako je vrijeme odmicalo, kako su popodnevni sati istjecali, tako se nervoza “širila” platoom pred JK Labudom, organizatorom ove svjetske smotre jedriličarskih legendi.

NA MORE IZAŠLI U 17.15 SATI

Čak je i predsjednik klase finn za veterane Fons van Gent, petnaestak minuta prije 17 sati došao do Kustića, pitajući hoće li svirati kraj današnjeg dana od jedrenja. No iskusni morski vuk i vrhunski sudac Alen Kustić odlučio je drugačije – iako su svi bili itekako skeptični – on je u 17.15 sati jedriličare i suce poslao na more!

Svašta su tada mumljali, barem sebi u bradu, i sami jedriličari i sami suci, ne vjerujući da će išta biti od današnjeg jedrenja. Baš previše vremena za jedrenje tog jednog plova i nije bilo, mrak će se prebrzo spustiti, još ako nema vjetra i ne uspiju završiti jedan plov – zašto su onda uopće i izlazili na more – postavljali su tada pitanja mnogi.

Jer ipak, moramo priznati, radi se o “mladićima” doduše u najboljim godinama, baš ne i previše “žveltima” i u naponu snage. Treba njima malo više vremena za sve – i za izlazak na more, i za samo jedrenje, a o povratku na kopno i izvlačenje broda na ponton, s bolnim mišićima, nećemo previše ni zboriti.

MAESTRAL NAPUNIO JEDRA

No svi su se – prevarili i trijumf glavnog suca bio je potpun!

Izašlo se na regatno polje prema Čiovu, brzinom munje postavilo polje i jedriličari su na kraju bili oduševljeni – puhao je maestral između 8 do 12 čvorova i pravo je uživanje bilo biti tada na moru.

I jedriti!

Prvi start za crvenu skupinu dat je u 18:24 sati, te u 18:39 i start plave skupine, odjedren je taj treći plov na prvenstvu, bodovi su se sakupili i prezadovoljna flota se obavljenog posla vratila na kopno.

ZABAVA U ČETVRTAK

Još fali samo jedan plov za valjanost regate, znači četiri utrke, a prema prognozi za četvrtak i petak bit će dovoljno vjetra za jedrenje i tog bitnog plova. No naznake su da će možda biti malo i previše juga, pa taj jedan plov neće biti upitan...

Start za četvrtak je predviđen za 12 sati, a nakon povratka na kopno – oko 18 sati – slijedi i zabavni dio. Naime, organizator Svjetskog prvenstva u klasi finn za veterane JK Labud, sve odreda članovi kluba sada u ulozi volontera, pripremit će roštilj za svoje goste, dok će pivo teći u potocima. Uz glazbu za koju će biti zadužen Ivica Bilić, zabava je – zagarantirana. (S.B.)